Rogier Moers is eigenaar van een vrijstaande woning aan de Markt in Prinsenbeek sinds 2017. Sinds hij hier woont is hij zich uitgebreid gaan verdiepen in de mogelijkheden om zijn huis te verduurzamen.

Comfortabeler wonen
Zijn belangrijkste doel daarbij is om zijn huis comfortabeler te maken. Rogier komt uit een nieuwbouwhuis waar het binnen lekker behaaglijk aanvoelde. Geen kou en geen tocht.
Zijn huidige woning is gebouwd in 1968, een tijd waarin nog weinig aandacht was voor duurzaam bouwen. Daarom is Rogier nu zelf op zoek gegaan naar maatregelen die hij kan nemen.

Gratis advies van BRES
De vorige eigenaar van het huis had al een aantal energiebesparende maatregelen genomen, zoals nieuwe kozijnen en dubbel glas. Wat is er nog meer mogelijk? Een medewerker van BRES is bij Rogier thuis geweest voor een gratis adviesgesprek en BRES heeft warmtescans uitgevoerd.

Spouwmuurisolatie
Als de muren van je huis niet geïsoleerd zijn, kun je binnen wel stoken, maar de muren blijven koud. ‘Dat is net zoiets als een kaars aansteken in je koelkast’, zegt Rogier. ‘Ik heb onderzocht wat het me zou gaan kosten om spouwmuurisolatie te laten aanbrengen. Ik heb gekozen voor een bedrijf dat door heel Nederland werkt, zij hebben voor ons de klus uitgevoerd.’

Wat komt er kijken bij spouwmuurisolatie?
‘Eerst komt er een verkoper langs om het aantal vierkante meters muur op te nemen en te bekijken of de spouw schoon is. Of er al dan niet cementresten in zitten. Afhankelijk daarvan kunnen de muren opgevuld worden met vlokken of parels. De totale kosten hangen uiteraard ook samen met de grootte van je huis. Het daadwerkelijk aanbrengen was snel gebeurd, bij ons was dat in vijf uur klaar.’

Zonneboiler op het dak
‘Op de zuidkant van ons dak, waar veel mensen zonnepanelen hebben liggen, heb ik op mijn huis een zonneboiler laten leggen. In het huis staat een vat dat 1.000 liter water bevat. Dit water wordt met behulp van een zonnecollector verwarmd, tot maximaal 90 graden Celcius. We gebruiken het warme water om te douchen en voor onze vloerverwarming. In de winter stoken we wat bij met gas.’

Maatwerk leveren
Rogier pleit voor meer kennis en maatwerk: ‘Er is veel kennis over zonnepanelen, over zonneboilers en over CV-installaties. Maar hoe kan je deze drie het beste combineren bij een bestaand huis? Dat is maatwerk, helaas is daar nu nog weinig kennis over. Het zou interessant zijn als bedrijven daar meer op in spelen.’

Tips voor anderen
Rogier: ‘Vraag je allereerst goed af wat je wilt bereiken. Wil je alleen verduurzamen of ook meer comfort? Wat heb je daarvoor over? Wat kun en wil je investeren?
Er bestaan online fora waar mensen hun ervaringen delen. De site van Milieu Centraal biedt ook veel informatie. Probeer je vooraf echt goed te laten informeren, dan kom je goed beslagen ten ijs als je met een bedrijf gaat praten.

Trouwens, ook kleine maatregelen die je zelf kunt uitvoeren, kunnen al effect hebben. Zo heb ik  tochtstrips in huis aangebracht. Voor 5 euro was ik daarmee klaar en het scheelt echt.’

"Alleen verduurzamen of ook meer comfort?"

Rogier Moers is eigenaar van een vrijstaande woning aan de Markt in Prinsenbeek sinds 2017. Sinds hij hier woont is hij zich uitgebreid gaan verdiepen in de mogelijkheden om zijn huis te verduurzamen.

Lees meer

Building Breda

Building Breda

Mark Canjels, directie secretaris van Building Breda kent BRES al heel lang. Al veel langer zelfs dan de coöperatie bestaat. Vanuit zijn studententijd namelijk  was Mark betrokken bij  BRESS, de Bredase sportvereniging.

Lees meer

Wonen zonder gebruik van gas

Wonen zonder gebruik van gas

Naar minder CO2-uitstoot, een pilot in Breda

Gemeenten en woningcorporaties zoeken naar oplossingen voor de noodzakelijke energietransitie. Ze willen af van het gebruik van gas. In Breda vindt momenteel een pilot plaats van AlleeWonen met bewoners van de flat Moerwijkzicht in de Hoge Vught. Bewoners kunnen straks hun appartement verwarmen en koken zonder gebruik van gas.

Lees meer

Wijk Princenhage krijgt een zonnecentrale

Wijk Princenhage krijgt een zonnecentrale

De zonnecentrale is een geweldig initiatief van BRES, een boost voor bewustwording!

In de wijk Princenhage is een nieuw project van start gegaan. Op het dak van de Meubelboulevard in Breda wordt een zonnecentrale gebouwd voor collectief gebruik. De zonnecentrale gaat Princenstroom heten en kan ongeveer 90 huishoudens van groene stroom gaan voorzien. Bewoners van postcodegebied 4813, 4814, 4811, 4812, 4815, 4839 en 4841 kunnen deelnemen.

Lees meer

Steven de Rijk:  ‘BRES heeft een goed en duidelijk verhaal'.

Steven de Rijk: ‘BRES heeft een goed en duidelijk verhaal'.

Steven de Rijk woont sinds 2003 in een tussenwoning in de Belcrum met zijn gezin. Zijn motivatie om zijn huis energiezuiniger te maken komt voort uit een aantal redenen: het binnenklimaat verbeteren, meer comfort én het energieverbruik omlaag brengen. Steven was zich al een tijd aan het oriënteren en bezocht ook een informatieavond van BRES in zijn wijk. ‘Zij hebben een goed en duidelijk verhaal. Goed dat deze organisatie er is in Breda!’

Lees meer

Binnen twee maanden een huis met zonne-energie

Binnen twee maanden een huis met zonne-energie

 Jan Verhoeven woont met zijn gezin met twee kinderen in de wijk Brabantpark. Op het dak van hun eigen woning liggen sinds vier jaar maar liefst 36 zonnepanelen. 

Waarom heeft u zonnepanelen geplaatst?

‘Gezien de dalende rentes vond ik het beter om mijn geld aan zonnepanelen uit te geven dan het op de bank te laten staan. Het is een goede investering die je in ongeveer tien jaar terugverdient.' 

Lees meer