Onze energiecoach vertelt: Leo Korsel

Waar ik zelf invloed op heb, dat wil ik graag aanpakken.

‘Dit vrijwilligerswerk geeft mij energie’ zegt Leo Korsel. Sinds kort is hij energiecoach bij BRES. ‘Het sluit goed aan bij mijn interesses.’ Hij woont in Ulvenhout in een woning uit 1938. Leo: ‘Ik ben best handig en was zelf al een beetje bezig om m’n huis te verduurzamen. Het werk van energiecoach kwam toevallig op mijn pad. De Greenhopper stond in Ulvenhout en ik ben er binnen gelopen.

De Greenhopper is het mobiele tiny house van de gemeente Breda waarin duurzame oplossingen te zien zijn. Medewerkers van de gemeente en vrijwilligers van BRES geven er informatie. Leo: ‘Ik raakte er in gesprek en werd gevraagd of het iets voor mij zou zijn om energiecoach bij BRES te worden. Ik heb een achtergrond in elektrotechniek, mijn kennis schuift steeds meer op naar duurzaamheid. Op dit moment heb ik nog een 40-urige baan als manager bij het Ministerie voor Economische Zaken, ik houd me er bezig met het opleveren van ICT-netwerken.

Over een paar jaar ga ik met pensioen. Ik vind het goed om nu al bezig te zijn met de invulling van mijn tijd als het zover is. Eerst ben ik lid geworden van BRES en later heb ik me ook aangemeld als vrijwilliger. BRES vraagt van de energiecoaches een inzet van een dagdeel per week. Ik heb dit bespreekbaar gemaakt. Omdat ik nu nog een volle baan heb, kan ik op dit moment nog minder uren draaien. Dat is een mooie afspraak. Ik heb de training tot energiecoach al gedaan en voer Keukentafelgesprekken bij mensen thuis. Na mijn pensioen zal ik mijn vrijwilligersuren bij BRES uitbreiden. Zo glijd ik straks van mijn werkend leven mijn pensioentijd in met vrijwilligerswerk dat ik hartstikke leuk vind. Ik heb er ook veel aan bij het verduurzamen van mijn eigen huis.

Als nieuwe energiecoach volg je eerst een cursus. Deze bestaat uit zes dagdelen en huiswerkopdrachten. Tijdens deze cursus ben ik echt heel enthousiast geworden voor het werk als energiecoach. Je verrijkt je kennis en ik vind het leuk om mensen een advies te kunnen geven. Mijn eerste Keukentafelgesprek was in een woning waar sinds een verbouwing last was van optrekkend vocht. Ik ontdekte dat het probleem uit de kruipruimte kwam waar luchtroosters dicht waren geplamuurd. Goede ventilatie in huis is echt nodig om vochtproblemen te voorkomen. Ik kon de eigenaresse direct een advies geven. Bij een andere woning had de eigenaar zelf al veel maatregelen uitgevoerd, hij wilde vooral weten of hij op de goede weg was. De gesprekken die ik tot nu gevoerd heb zijn qua inhoud heel verschillend, de reacties van mensen zijn positief. Dat maakt dit vrijwilligerswerk leuk om te doen, het geeft mij energie als coach.

Na de cursus loop je eerst een aantal keer mee met een ervaren coach van BRES. Deze training heeft mij ook gestimuleerd om zelf nog meer kennis op te gaan doen. Ik heb een online cursus gedaan en mijn certificaat gehaald voor het waterzijdig inregelen van radiatoren. Dat betekent dat je radiatoren efficiënter kunt laten werken en daarmee energie besparen. Dit gaat trouwens ook de nieuwe norm worden bij het bouwen van huizen. Het is echt duidelijk dat verandering nodig is, we moeten alles doen wat we kunnen. Iedereen kan merken dat de temperatuur al hoger is, In het voorjaar was het al 26 graden. Daar waar ik zelf invloed op heb, dat wil ik graag aanpakken.’

Leo neemt de volgende stappen om zijn huis duurzamer te maken:

  • Na de winter zet ik mijn CV-ketel op 50 graden. Als het nodig is kan ik de ketel weer hoger zetten, maar dat heb ik nog niet hoeven doen. Als het binnen fris is, trek ik iets warms aan.
  • Radiatoren waterzijdig inregelen, daarmee is besparing op energieverbruik mogelijk tot 15%.
  • De zolder was al geïsoleerd, maar ik ga de isolatie nog verbeteren: de kieren dichten tussen de aansluiting van de muren naar het dak.
  • Spouwmuren heb ik laten vullen.
  • Glas wil ik naar HR++ brengen. Dat geeft ook meer comfort in huis.
  • Een offerte voor zonnepanelen aangevraagd. Houdt rekening met een wachttijd voor levering.
  • In de schuur ben ik ruimte aan het maken om een hybride warmtepomp te kunnen plaatsen. Je kan er een flink bedrag mee besparen op je energierekening. Voorwaarde is dat je huis minimaal energielabel C heeft. Een hybride warmtepomp werkt samen met je CV-ketel. Hij zorgt op de meeste dagen voor de warmte in huis, de CV-ketel springt alleen bij als het vriest. De CV-ketel zorgt ook nog voor warm water in de badkamer en keuken.

interview: Monique de Leeuw