“We willen medebewoners een duwtje in de rug geven” vertelt Johan Ringeling uit Overakker. “Veel mensen denken erover na maar stellen het uit om hun woning te verduurzamen”. 

Johan en Henk hebben een buurtteam opgericht om samen met buurtbewoners in Overakker en IJpelaar energie te besparen. “We willen als buurt samen werken omdat er nog zoveel daken zijn in IJpelaar waar zonnepanelen op kunnen liggen.” Zegt Henk. “Mede doordat er zoveel verschillende aanbieders zijn vragen mensen zich af; hoe kom je aan betrouwbare informatie? Daarom werken we samen met BRES, een lokale energie coöperatie.” vertelt Johan. BRES geeft Bredanaars onafhankelijk advies over het verduurzamen van hun woning.

“We werken altijd samen met buurtbewoners in wijken.” vertelt Anouk van den Berg van BRES. “We noemen hen ‘energiehelden’.  Ze hebben energiebesparende maatregelen getroffen en willen buurtbewoners helpen om dit ook te doen. Als je twijfelt of je bijvoorbeeld zonnepanelen zal nemen, dan is het fijn als je binnen mag kijken bij ervaringsdeskundigen. Als die ervaringsdeskundigen ook nog eens je buren zijn, dan weet je zeker dat je betrouwbare informatie krijgt en dat je een volgende stap kunt zetten. Als wijk kun je ook collectief korting krijgen, dat is natuurlijk mooi meegenomen!” BRES is dit jaar ook actief in de wijken Sportpark I, II, Zandberg-Oost, Belcrum en Teteringen. Steeds meer mensen willen informatie en offertes aanvragen. Daarom werkt BRES samen met Hoom.

Hoom is een initiatief van netwerkbedrijf Alliander, zonder winstoogmerk. De organisatie ondersteunt lokale energiecoöperaties bij buurtacties rond energiebesparing.

“Samen met Hoom onderzoeken we welke energiebesparende maatregelen interessant zijn voor bewoners uit Overakker en IJpelaar. Tijdens een energie-avond zullen we de uitkomst van dit onderzoek presenteren.” vertelt Anouk. De energie-avond vindt plaats op woensdag 8 juni, in Sponsorhome van vv Baronie, Blauwe Kei 1A, om 19.45 uur. Alle buurtbewoners van Overakker en IJpelaar zijn van harte uitgenodigd.

“We zijn ook benieuwd welke vragen, behoeften en tips er zijn in de wijken. Via een vragenlijst kunnen buurtbewoners dit bij ons aangeven.” vertelt Anouk. Woon je in Overakker of IJpelaar en heb je een vraag over energie besparen? Ga naar www.maakjehuishoom.nl/overakker-ijpelaar. Onder de eerste invullers wordt een WakaWaka-lamp op zonne-energie verloot!

“Het eerste energieneutrale huis van Brabant staat in IJpelaar, in de Doenradestraat! Maar ook met 1 of 2 maatregelen kun je al heel wat energie besparen en de energierekening verlagen.” legt Anouk uit. Ook Johan en Henk zijn ervaringsdeskundigen betreft energie besparen. “Wij hebben sinds 3 jaar zonnepanelen en vloer, dak en spouwmuur geïsoleerd. Onze energierekening is gehalveerd.” Vertelt Johan. “Ik heb ook zonnepanelen en je word je steeds meer bewust van de energie die je verbruikt.” Zegt Henk. “Het is comfortabel wonen tegen lage kosten. Wij hebben met twee kinderen een behoorlijk energie verbruik. Soms denken mensen bij groen en duurzaam aan hippies, dat zijn wij niet!” Lacht Johan.

Henk gaat een stap verder. “Wat mij heel bijzonder lijkt is als we samen het dak van Winkelcentrum de Burcht helemaal volleggen met zonnepanelen. Hoe mooi zou dat zijn!”

Kijk op www.bresbreda.nl of www.maakjehuishoom.nl voor meer informatie.