Met veel plezier lanceerde wethouder Greetje Bos op 6 februari in (locatie) het nieuwe online platform WoonWijs Breda, waarop  inwoners informatie kunnen vinden over verduurzamen van hun huis.  De website WoonWijs Breda is een samenwerking van gemeente Breda, Bredase Energie Coöperatie (BRES) en HOOM. Al deze partijen hebben één doel: je als inwoner van Breda en omgeving helpen met het energiezuinig maken van je huis. 

Met gratis tips, gratis brochures en advies aan huis ondersteunt WoonWijs Breda je bij thuis energie besparen. De website is speciaal ontwikkeld om je als inwoner wegwijs te helpen in het energiezuinig maken van je huis. Uit ervaring weten alle partijen dat dit proces soms knap lastig kan zijn! BRES en gemeente Breda bundelen ook al hun krachten bij Greenhopper, het mobiele informatiecentrum dat rondrijdt in Breda. Daar beantwoorden BRES coaches en medewerkers al veel vragen van inwoners over energiebesparende maatregelen, zoals zonnepanelen, isolatie en glas.

Laagdrempelige maatregelen en onafhankelijk advies aan huis

Toch is er meer vraag naar informatie en ervaringen over verduurzamen, merken zowel BRES als gemeente Breda. Want wat is handig om te verduurzamen, wat kost het en in welke volgorde ga je dit doen? Het platform WoonWijs Breda biedt onafhankelijke informatie over alle maatregelen die je kunt (laten) uitvoeren. Daarnaast lees je er meteen alles over subsidies die je kunt aanvragen bij de gemeente.

Of je nu al precies weet wat je wil doen of alleen oriënteert op verduurzamen, WoonWijs Breda helpt. Er is informatie over kleine dingen die je als inwoner zelf thuis kunt aanpakken, zoals tochtstrips en radiatorfolie plaatsen. Ook dit kan al een impact hebben op je energierekening. Maar je krijgt er ook informatie over grotere maatregelen, zoals HR++ glas plaatsen en zonnepanelen laten plaatsen. Als inwoner kun je verschillende brochures aanvragen over het laten maken van offertes en laten uitvoeren van werk.

Met bedrijven, inwoners en adviseurs uit Breda en omgeving

Ook kom je als inwoner in contact met energiecoaches van BRES, een groep enthousiaste vrijwilligers die bewoners van Breda ondersteunt bij het verduurzamen van hun woning. Via de website kun je een advies gesprek aanvragen, waarna een coach bij jou thuis komt om je van tips te voorzien. ‘Dat is ook de kracht van BRES als coöperatie’, vertelt Nel Oomen, vrijwilliger van BRES.

‘Het directe contact met mensen, want soms heb je het als bewoner echt even nodig om begeleid te worden met verduurzaming. Je kunt bij ons terecht met vragen en wij hebben daar ook solide antwoorden op.’ De Bredase Energie Cooperatie organiseert ook informatieavonden, die je ook kunt terugvinden op de agenda van WoonWijs.

De afgelopen maanden werkten BRES, gemeente Breda en HOOM in het geheim aan deze nieuwe website. WoonWijs Breda is de centrale plek voor iedereen uit Breda die bijvoorbeeld zonnepanelen, spouwmuren en dubbel glas overweegt. Speciaal voor WoonWijs Breda selecteerden BRES en gemeente Breda ook lokale bedrijven die de maatregelen meteen kunnen uitvoeren.

Bovendien wil WoonWijs ook podium bieden aan duurzame lokale initiatieven en ervaringsverhalen. Dat is erg belangrijk, want verduurzamen werkt gewoon aanstekelijk! Meer weten? Bezoek www.woonwijsbreda.nl