Op woensdagavond 3 oktober 2018 vond een drukbezochte informatieavond plaats in de Drie Linden in Prinsenbeek, daarbij waren 75 belangstellenden aanwezig.

 

Derk Hueting heet iedereen welkom namens de energie-coöperatie BRES en houdt een inhoudelijke presentatie. Hij is zelfstandig energie-adviseur en werkzaam voor BRES. Daarnaast ook voor het dorpsplatform Prinsenbeek. Hij heeft zich ten doel gesteld om Prinsenbeek energieneutraal te maken. En de energietransitie ten goede te laten komen aan de lokale gemeenschap. Als voorbeeld: 25% van de inkomsten van de windmolens langs de A16 komt terug naar lokale gemeenschappen.

BRES helpt bewoners graag op weg. BRES is vijf jaar geleden begonnen om woningeigenaren onafhankelijk advies te geven over het isoleren van hun woning. Het wordt als laagdrempelig ervaren als ‘de buurman’ komt vertellen. Dat is de filosofie achter de aanpak in wijken en dorpen. Daarnaast houdt BRES zich bezig met grote projecten, zoals zonnedaken op bijvoorbeeld de bibliotheek en de meubelboulevard in Breda, met deelname van burgers.

Concreet kunnen deelnemers aan de informatieavond het volgende doen:

  1. Aanmelden voor het kernteam Energieneutraal Prinsenbeek. Meedenken over het totaalplan: techniek, organisatie, financiering, communicatie; 
    2. Gebruik maken van een Deelauto (deelname aan duurzame mobiliteit);
    3. Deelnemen aan een collectieve zonnepanelenactie;
    4. Aanvragen van een Keukentafelgesprek bij BRES (eventueel een warmtescan, spouwmuurinspectie).

Behalve over het verduurzamen van de eigen woning, gaat Derk Hueting in op andere noodzakelijk  te nemen duurzaamheidsmaatregelen. Zoals Nederland gasvrij maken. Los van de problemen in Groningen en de stijgende gasprijs, zullen we vooral iets aan de uitstoot van CO2moeten doen. Minder gebruik maken van fossiele brandstoffen, olie en gas. Wat deskundigen zeggen over de gevolgen van klimaatverandering is schrikbarend, de urgentie is groot.

Isoleren
In de eigen woning begint alles met goed isoleren. Vloerisolatie kan zorgen voor 10% minder energieverbruik en geeft ook veel comfort, je hebt geen koude voeten meer.  
Veel woningen in Prinsenbeek hebben nog geen spouwmuurisolatie, dat is belangrijk om aan te pakken (als er sprake is van een spouwmuur, hetgeen in oudere woningen vaak niet het geval is).
Er verdwijnt ook veel warmte door het dak, isolatie kost €70,- tot €80,- per vierkante meter. 
Glas: al het bestaande dubbele glas kun je gewoon laten zitten. Enkel glas vervangen, anders raak je het effect van andere maatregelen kwijt.

Systemen
Ventileren: er zijn verschillende systemen, ook met warmte terugwinning, je verliest in koele perioden geen warmte in de woning en in de zomer kun je lucht koelen.
Zonneboilers: hier is op dit moment subsidie voor, alleen interessant als je een grote warmwatervraag hebt, voor grotere huishoudens.
Warmtepompen: uit lucht of bodem warmte halen. De vraag is of dit collectief kan met bijvoorbeeld 10 of 20 woningen.
Infraroodpanelen om te verwarmen: kan als je huis heel goed geïsoleerd is.

Financiering
De persoonlijke subsidieregeling van de gemeente Breda is niet meer mogelijk: het geld is op.
Nu wordt een regeling met een woninggebonden financiering onderzocht, de woonlasten nemen dan niet toe. Een lening kan bij verkoop van het huis door naar de volgende eigenaar.

Presentatie door energiecoach Pieter Koenraads
Pieter Koenraads is vrijwilliger bij BRES, hij is actief als energiecoach. Samen met collega’s geeft hij adviezen bij mensen aan huis, tijdens keukentafelgesprekken. Hij vertelt over zijn ervaring als coach en tevens over het verduurzamen van zijn eigen huis. Over de keuzes die hij daarbij zelf heeft gemaakt. Hij is tevreden over infrarood-panelen om te verwarmen. Pieter: ‘Het is aangename stralingswarmte. De panelen geven direct warmte als je ze aanzet. Ze zijn goed geschikt voor ruimten waar niet altijd iemand is, zoals bijvoorbeeld een badkamer. Je verbruikt alleen energie als je er bent.’
Zijn boodschap is: denk eerst goed na voordat je maatregelen neemt. Als je verkeerde keuzes maakt, kost je dat veel tijd en geld. Ieder huis is anders. Vraag onafhankelijk advies bij BRES.

Een elektrische auto delenis aantrekkelijk
Daarnaast geeft Pieter graag informatie over duurzame mobiliteit. Hij is zelf zeer enthousiast  gebruiker van Buurauto. ‘Het delen van een elektrische auto is heel interessant.  Zeker als je niet heel veel kilometers rijdt, geen woon-werkverkeer meer hebt bijvoorbeeld. Het scheelt echt veel in je portemonnee. De deelauto komt steeds dichterbij je huis, want er komen steeds meer auto’s en laadpalen bij’, vertelt Pieter. 

 

Meer weten?

Lees hier het verslag van Prinsenbeek Nieuws.

Interesse in een keukentafelgesprek? Vraag hier onze woningscan aan

 

Meteen aan de slag

De stap die u nu direct kunt zetten is inzicht krijgen in uw huidige energiegebruik van elektra en gas. 

Via de slimme meters van netwerkbeheerder Enexis kunt u inloggen op West-BrabantEnergieInzicht. Op uw computer, of mobiele telefoon, kunt u zelf zien hoeveel gas en elektriciteit u gebruikt en hoeveel u nog kunt besparen. U kunt uw energie-verbruik zelfs op uur-basis bekijken. Ook kunt u uw verbruik vergelijken met huis-houdens in een vergelijkbare woon- en gezinssituatie. Hierdoor krijgt u meer grip op uw energiekosten.

U kunt zich aanmelden op: https://west-brabant.energieinzicht.nl/meldjenuaan