BRES verduurzaamt samen met bewoners zoveel mogelijk woningen. Wat komt er al zoal bij kijken om met je woning aan de slag te gaan? Vandaag het verhaal van Hans Wijnen  en Monique Heeren.

 

Hans en Monique zijn een jong stel. Met hun eerste kind wonen ze sinds kort in een koopwoning in de Haagse Beemden. ‘Onze hypotheekadviseur stimuleerde ons om te investeren in zonnepanelen. Zo investeren wij in onze toekomst. We kunnen nu zelf energie opwekken, het is beter voor het klimaat en ook financieel is het aantrekkelijk’, vertellen Hans en Monique.

Hoe eerder hoe beter
In april deed het stel  een hypotheekaanvraag, in mei kochten ze hun nieuwe huis en in juli lagen de zonnepanelen al op het dak. ‘Hoe eerder hoe beter vinden wij. We hebben boven op onze hypotheek € 5000,- geleend. Hiermee konden we elf zonnepanelen laten leggen. Binnen acht jaar lossen we onze lening en de rente af. Dan hebben we onze investering er al uit.’

Is je huis geschikt? 
Een aantal aspecten is belangrijk bij je keuze om te investeren in zonnepanelen. De grootte van het dak speelt een rol, hoe meer panelen je kan laten leggen hoe beter het is. Maar ook de ligging van het dak ten opzichte van de zon. Hoe is dat bij Hans en Monique? ‘Ons dak ligt voor 95% op de goede kant, op het Zuiden.
Wil je weten hoe de ligging van jouw huis is? Steeds meer installateurs van zonnepanelen hebben online tools beschikbaar waarmee je dat zelf kunt zien. Je vult je adres in en met behulp van Google Streetview wordt duidelijk hoe het dak van jouw huis ligt. Het is bij wijze van spreken net zo gemakkelijk als online sokken bestellen’, zegt Hans.

Meerdere offertes aanvragen
Je hebt dus panelen nodig en gaat op zoek. ‘De prijzen die installateurs vragen lopen nogal uiteen. Het bedrijf dat wij gekozen hebben vonden we het meest klantvriendelijk, het biedt goede uitleg en service. Bovendien was de tijd van offerteaanvraag tot aan installatie vrij kort.

Zelf stroom leveren  
‘Wij wekken nu zoveel zonne-energie op dat  we nu een deel van onze groene stroom terug leveren aan het netwerk. Bij de jaarafrekening van ons energieverbruik, worden de kosten voor die geleverde stroom verrekend. Wij verwachten een fors bedrag terug te krijgen.’

Blij met een toekomstbestendig huis
Bij je afweging om te investeren in panelen speelt natuurlijk de vraag hoe lang je in je huis wilt blijven wonen. Gemiddeld verdienen mensen binnen zes tot acht jaar de investering terug. ‘Wij zijn nu heel  blij met ons toekomstbestendig huis. We hebben op de bovenverdieping ook nog voor dubbel glas gekozen. Alles bij elkaar is het snel en goed gegaan’, zeggen Hans en Monique.

 

Tekst: Monique de Leeuw

Foto: Nel Oomen