Heb je ook het artikel gelezen over landelijke steun voor het verduurzamen van VvE-appartementen? BRES en GroenPlein organiseerde op dinsdag 3 april een bijeenkomst speciaal voor VvE's over het verduurzamen van- én opwekken van duurzame energie op appartementencomplexen. 

 Foto: appartementencomplex TopaasStaete. BRES heeft VvE TopaasStaete ondersteund bij de realisatie van hun zonnedak. 

Persbericht: Provinciehuis Assen

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken, diverse provincies en gemeenten uit het hele land zetten zich gezamenlijk in voor een financieringsmodel dat kan zorgen voor verregaande verduurzaming van VvE-appartementen in Nederland. Vandaag tekenden afgevaardigden een intentieverklaring. De landelijke initiatiefgroep wil binnen twee jaar een financieringsmodel ontwikkelen dat geschikt is voor de markt. Een belangrijke stap in de versnelling van de landelijke opgave om de bestaande woningvoorraad te verduurzamen voor 2050.

Klimaatdoelstellingen

Bijna 1,2 miljoen van de in totaal 7 miljoen woningeigenaren zijn verbonden aan een Vereniging van Eigenaars (VvE). Het energieverbruik maakt ongeveer 20% uit van de totale CO2-uitstoot in Nederland. Verduurzaming van VvE- appartementencomplexen kan daarmee een belangrijke bijdrage leveren aan het realiseren van de klimaatdoelstellingen, alsmede de revitalisering van de stedelijke leefomgeving.

Gebouwgebonden financiering

Bekend is dat veel VvE-bewoners bereid zijn om te verduurzamen als dit woonlastenneutraal kan. Zeker als dit gepaard gaat met een groter wooncomfort en een mogelijk hogere waarde van de appartementen. Dit is te realiseren met gebouwgebonden financiering, zodat de particuliere woningeigenaar niet belast wordt met een extra (hypotheek)schuld. Een lening die via de servicekosten wordt betaald en dus overdraagbaar is naar de volgende eigenaar/bewoners, in ruil voor een lagere energierekening en lagere onderhoudskosten.

Doorbraak in verduurzaming

Diverse pilots in Assen (VvE Ellen), Leusden (Hamershof) en Apeldoorn (Lindenhove) hebben aangetoond dat verregaande verduurzaming van VvE- complexen mogelijk is. Tot nu toe is financiering echter alleen mogelijk onder

Noot voor de redactie (niet voor publicatie):

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bina van der Veen, communicatieadviseur gemeente Assen, 06 255 122 11 of de persdienst van provincie Drenthe, telefoonnummer (0592) 365005 (uitsluitend voor de pers), e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

persbericht persbericht persbericht persbericht persbericht persberichtpersberi

borgstelling van de lokale overheid. Het aangaan van een landelijke samenwerking door diverse gemeenten, provincies, regio’s en de Stichting Stroomversnelling, is een doorbraak in de verduurzaming van de stedelijke leefomgeving in Nederland.

Doel is een mogelijkheid te realiseren voor VvE’s om een lening met landelijke garantstelling te kunnen afsluiten voor een periode van 30 jaar, waarbij de woningen woonlastenneutraal verduurzaamd kunnen worden.

Ondertekenende partijen:

Nederlands Investering Agentschap (NIA) Economic Board Utrecht (EBU)
Gemeente Amersfoort
Gemeente Assen

Gemeente Baarn
Gemeente Bunschoten
Provincie Drenthe
Gemeente Eemnes
De Stroomversnelling
Gemeente Leusden
Gemeente Rijswijk
Gemeente Rotterdam
Provincie Utrecht
Gemeente Breda
Gemeente Woudenberg
Gemeente Soest (onder voorbehoud)
VvE Belang
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Ondersteunende partners:

Gemeente Amstelveen
Gemeente Apeldoorn
Gemeente Leidschendam-Voorburg
Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH)
Gemeente Rotterdam
Gemeente Tilburg
Gemeente Zoetermeer
Provincie Zuid-Holland
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVN)