Wooncorporatie Alwel krijgt de prijs voor het verduurzamen van de Moerwijkzichtflat in de wijk Hoge Vucht in Breda. Het is het eerste grootschalige ombouwproject in Breda. Vanaf het begin heeft Alwel daarbij sterk ingezet op participatie van de bewoners.

 

Tonny van de Ven: ’Ik hoop dat bewoners mij gaan opjagen omdat ze duurzaam willen wonen.’

De Groene Parel is een wisselprijs voor duurzame projecten in Breda. Gelanceerd door BRES, de Bredase Energie Coöperatie. Op 7 maart reikte BRES-directeur Wieke Bonthuis de prijs uit aan Tonny van de Ven, bestuursvoorzitter van wooncorporatie Alwel (voorheen Allee Wonen). 

Bewonersparticipatie voor 200% serieus nemen
In de flat zijn de appartementen van de huurders energiezuinig gemaakt en geschikt voor wonen zonder gas. De techniek moet op orde zijn, de uitvoering moet vlekkeloos verlopen, maar doorslaggevend voor succes is goede communicatie met én door bewoners. ‘Bewonersparticipatie moet je voor 200% serieus nemen. Goed luisteren naar de wensen en behoeften,’ zegt Cas van de Ven (projectleider participatie). Een aanpak die werkt, zo blijkt. De flat beschikt over 241 appartementen, ruim 300 bewoners, die heel veel verschillende talen spreken. Een groep van zo’n 25 bewoners is vanaf het begin actief betrokken geweest. Zij informeerden op hun beurt weer hun buren en hoorden welke vragen er leefden. Ook werd een modelwoning ingericht waar iedereen een kijkje kon nemen en alle vragen kon stellen. Om de drempel naar koken zonder gas te verlagen kregen bewoners de keuze uit een inductiefornuis, kookplaat of inbouw en er zijn kookworkshops georganiseerd. Uiteindelijk stemde maar liefst 88% van de bewoners voor verduurzaming van hun appartement.
‘Overdag ben ik niet thuis, ik moest mijn sleutel afgeven en mensen in mijn huis laten; dat was lastig’, zegt een bewoonster. ‘Nu ben ik heel blij, het tocht niet meer, het is warmer en er is er ook minder geluidsoverlast van verkeer. Door de goede isolatie zijn mijn energiekosten lager. ’ De woningen zijn o.a. kierdicht gemaakt, voorzien van HR++ glas, CO-2 gestuurde ventilatie en hebben een eigen energiemeter.

De energie-transitie versnellen
Duurzaam bouwen bij nieuwbouwprojecten is tegenwoordig geen probleem meer, de techniek is beschikbaar. Maar hoe krijg je alle bestaande woningen verduurzaamd? Dat is nog een enorme opgave. Alleen al in een gemeente als Breda is er een woningbestand van zo’n 90.000 woningen. Dat vraagt om forse investeringen, ook zijn veel vakmensen en materialen nodig. ‘We kunnen niet wachten op een totaalplan. Gewoon beginnen en doen, ’zegt Paul de Beer, de wethouder met Duurzaamheid  in zijn portefeuille. Tonny van de Ven beaamt: ‘Niets doen is geen optie. We moeten echt sneller naar minder CO2-uitstoot.’ Wieke Bonthuis onderstreept de aandacht voor bewoners. ‘BRES heeft veel ervaring met bewonersgesprekken, komt aan de keukentafel voor een (gratis) energieadvies op maat en weet als geen ander hoe je door een deskundig en objectief advies bewoners helpt om energiebesparende maatregelen te nemen. ‘Zo versnellen we met elkaar de energietransitie in Breda.’

Gratis advies op maat over verduurzamen van je woning.
Coöperatie BRES zet zich in voor duurzame energie in Breda. Meer weten over BRES?
Kijk op www.bresbreda.nl of vraag een gratis adviesgesprek en warmtescan aan voor de verduurzaming van je woning.

Tekst:  Monique de Leeuw

Foto: Nel Oomen