Van 15 tot 20 januari was het de week van circulaire economie. Koplopers in heel Nederland lieten zien hoe zij dat doen, circulair ondernemen. GroenPlein en Gemeente Breda prikkelden burgers en ondernemers ook circulair te gaan.

 

 Trash atelier, No Food Wasted Kast en Bredaas geZwam

Voorbeelden van circulair, de meest duurzame manier van ondernemen, was te zien van 16 tot en met 20 januari bij GroenPlein. Organisaties FoodguerillaTRASH Atelier, Bredaas geZwam en No food wasted Breda lieten zien hoe makkelijk het kan zijn om circulair te werken.

Zo geeft Esther Ruiten van TRASH Atlier afval de hoofdrol in haar creaties. Leo Schaap, van Bredaas geZwam haalt iedere week koffiedrab op bij cafés en restaurants. Het is de ideale grondstof voor oesterzwammen.

 

Wat is dat, circulaire economie?

Heel vaak worden producten gemaakt van grondstoffen die niet herbruikbaar zijn. Denk aan de piepschuim verpakkingen van vlees. Dit is restafval en gaat de verbranding in. Een circulair systeem gebruikt alleen grondstoffen die hernieuwbaar zijn. Bijvoorbeeld de grondstof bioplastic. GFT zakken of plantenbakjes van bioplastic worden uiteindelijk compost en vormen dus een nieuwe grondstof.