Studentenhuisvesting voorzien van groene stroom. Op dinsdag 9 mei vond in Breda de oplevering plaats van een zonnedak. Op het dak van ‘Donk!’, een woongebouw voor studentenhuisvesting aan de Donkvaart, zijn maar liefst 266 zonnepanelen geplaatst en in gebruik genomen.

Het gebouw telt 95 wooneenheden en is dichtbij het centrum van Breda gelegen. Rutger Nooij en Sjoerd van der Zandt van het bedrijf Prime Pitch namen het initiatief voor de bouw van dit zonnedak. Daarom worden ze door de Bredase Energie Coöperatie BRES beloond met de Groene Parel. Deze is hen overhandigd door Stan Gielen van Sprint B.V., die de parel vorig jaar ontving.


Rutger Nooij en Sjoerd van der Zandt vormen samen de directie van het bedrijf Prime Pitch Asset Management, initiatiefnemers van vastgoedfondsen met een focus op wonen.

Rutger Nooij: ‘Het dak aan de Donkvaart is goed geschikt voor zonnepanelen. Het is namelijk een plat dak met voldoende oppervlakte en bewoning er direct onder. De helft van de stroom die verbruikt wordt in het gebouw kunnen we nu opwekken met zonne-energie. De capaciteit van het zonnedak is ongeveer 60.000 kWh. Dat betekent een mooie winst voor het milieu, met een CO2-reductie van circa 20 ton per jaar.’

 

Er is ongeveer een jaar nodig geweest om het zonnedak te realiseren. Rutger Nooij: ‘We hebben ons goed laten adviseren en samengewerkt met verschillende partners bij dit project. All Clean Energy heeft het systeem geleverd en aangelegd; zij hebben het hele technische traject verzorgd.
Het landelijk platform Zonnepanelen Delen verzorgde de financiering door middel van crowdfunding. Particulieren die zelf geen geschikt dak hebben om zonnepanelen te plaatsen kunnen daaraan deelnemen. Zo krijgen ook burgers de kans te investeren in duurzame energie. Daar was meteen veel belangstelling voor. Het project was in 100 minuten uitverkocht. De funders ontvangen jaarlijks een rente op hun groene investering. Aan de studenten die aan de Donkvaart wonen kunnen we nu deels groene stroom leveren. Ze hebben een lagere en groenere energierekening. Het zonnedak betekent zo een win-winsituatie voor verschillende partijen en het milieu.’

Sjoerd van der Zandt: ‘Wij beleggen met Prime Pitch in vastgoed in Nederland en Duitsland.
Behalve in huisvesting voor studenten, investeren we in woonzorg-complexen. In de huidige samenleving met veel ouderen is behoefte aan woonvormen gecombineerd verschillende soorten zorg. In Nederland en in Duitsland zijn we druk in gesprek met verschillende partijen. Of op die gebouwen ook weer nieuwe zonnedaken gebouwd zullen worden, is nog niet duidelijk. In ieder geval hebben we nu ervaring opgedaan met de aanpak.’

Op de foto homepage: Rutger Nooij en Sjoerd van der Zandt (directie Prime Pitch),  Stan Gielen (vice-voorzitter B.V. Sprint), Tim Buijs (All Clean Energy), Edwin Res (Zonnepanelen Delen).


Tekst: Monique de Leeuw.
Foto: Nel Oomen.