Op de langste dag van het jaar, het moment dat de zon op z’n hoogst staat was de feestelijke opening van Zonneveste. Bezoekers hebben een kijkje kunnen nemen op het dak. “Het was heel warm, maar toch bijzonder om het zonnedak te zien!” vertelt een investeerder van Zonneveste.

 

Na de officiële opening in de bibliotheek, krijgen bezoekers de mogelijkheid om een kijkje op het dak te nemen. Door de hitte leek het er even op dat het zonnedak niet te bezichtigen was voor publiek “maar op zo’n dag moeten mensen toch even kunnen kijken” legt Sander uit, van technische dienst Nieuwe Veste.

Bekijk hier het filmpje over de bouw van Zonneveste!

Het was dan ook de langste dag van het jaar, het moment waarop de zon het hoogst aan de hemel staat. Het is het tweede zonne-project dat in een week tijd geopend wordt; op 18 juni had ZonneWIJde een officiële opening en 3 dagen later Zonneveste. “Het verveelt niet.” lacht Paul de Beer “Op het moment dat het saai wordt om het zoveelste zonnedak te openen, dan zijn we heel goed bezig”. Ludo Ansems reikt namens ZonneWIJde de Groene Parel uit, een prijs voor duurzame gerealiseerde projecten. Hij richt zich tot Gertjan Endedijk van Nieuwe Veste “We hebben de Groene Parel maar heel kort mogen hebben, nog korter dan de tijd die jullie nodig hadden om de crowdfunding van Zonneveste rond te krijgen” lacht hij. Gertjan staat op het punt om de Groene Parel in ontvangst te nemen, totdat Jan Schouw van BRES tussenbeide komt “BRES is de eigenaar van het zonnedak, wij zouden de Groene Parel moeten krijgen”. Voordat Gertjan iets terug kan zeggen voegt Paul de Beer zich erbij “maar gemeente Breda is eigenaar van het dak”. Tijdens de opening van ZonneWIJde trok Edwin Waelput al de conclusie, zonder onze partners en investeerders was het nooit gelukt. Ook Zonneveste hebben we samen gerealiseerd.  

 Bekijk hier de foto's van de bouw van Zonneveste