Na maanden van goede voorbereiding gaat project ‘Zonneveste’ van start. We verwachten dat het benodigde bedrag snel bereikt zal worden, omdat er erg veel belangstelling is.

Schrijf je daarom snel in! 

 

Het dak van de Nieuwe Veste wordt vol gelegd met zonnepanelen. Het project heet ‘Zonneveste’ en is tot stand gekomen door de samenwerking tussen de Nieuwe Veste, lokale Energie Coöperatie BRES en gemeente Breda. Het begon twee jaar geleden met plannen om het pand aan de Molenstraat te renoveren. “We wilden de bibliotheek vernieuwen en samenvoegen met het centrum voor de kunsten. Het gebouw zal gemeenschappelijke en maatschappelijke functies een plek bieden, zodat het pand meer van burgers wordt. Een plek waar iedereen terecht kan, om zaken te doen, informatie te halen en te kunnen genieten of participeren in het beoefenen van kunst en cultuur. De organisatie wordt vernieuwd en het pand was ook aan vernieuwing toe. We besloten om te bekijken hoe we het gehele pand duurzaam konden verbouwen. Toen zijn we in gesprek geraakt met Jan Schouw, van lokale energiecoöperatie BRES.

 Het pand van de Nieuwe Veste beschikt over een plat dak van ongeveer 4000 m2. Ideaal voor het plaatsen van 1100 zonnepanelen! Installatiebedrijf  Hoppenbrouwers Techniek gaat de zonnepanelen op het dak leggen. “Het mooie van ‘Zonneveste’ is dat we als lokale energiecoöperatie samen met de Nieuwe Veste en gemeente Breda het mogelijk maken voor Bredanaars om te investeren in een lokaal groen initiatief. We hebben de businesscase goed doorberekend en we kunnen ook nog eens een interessant rendement bieden van 3,5%!” legt Jan Schouw uit. “We wilden de crowdfunding zo laagdrempelig mogelijk maken, meedoen kan al vanaf 50,- Euro! BRES wordt eigenaar van het systeem en de groene stroom leveren we rechtstreeks aan de Nieuwe Veste. Dat betekent ook een grote stap in de verduurzaming van het pand."

 De crowdfunding van ‘Zonneveste’ wordt gedaan door  ZonnepanelenDelen. Dit is een platform van collectieve zonne-energieprojecten. Zij hebben vorige week een internationale prijs gewonnen van de Verenigde Naties. Deze prijs wordt al enkele jaren uitgereikt aan bedrijven en initiatieven die op een innovatieve manier klimaatverandering aanpakken. ZonnepanelenDelen werkt dan ook graag mee aan ‘Zonneveste’.

 “Als burger én culturele instelling vind ik het belangrijk om te investeren in duurzame energie. De combinatie dat ‘Zonneveste’ wordt gedragen door de stad én dat we zelfstandig onze energie opwekken, vind ik erg bijzonder. Ik ben dan ook trots dat we ‘Zonneveste’ gaan realiseren. Als buitenstaander denk je misschien dat het simpel werkt, een aantal zonnepanelen op het dak plaatsen, maar het was een ingewikkeld proces waar veel partijen bij betrokken waren. Zo is de gemeente de gebouweigenaar  en dus is het dak van hen. Gelukkig zien zij ook de meerwaarde van de ‘Zonneveste’ en we zijn erg blij dat zij ons ondersteunen.” vertelt Gertjan.

 Burgers kunnen zich tot 18 november melden om te investeren, via de website van BRES. Bredanaars krijgen voorrang op de inschrijving. 

 Meer weten? Kom vrijblijvend naar de informatie avond op woensdag 12 oktober, om 19.30 uur in bibliotheek de Nieuwe Veste. 

Plaats reactie

Beveiligingscode
Vernieuwen