Ken jij iemand die zijn woning duurzaam heeft verbouwd? Of ben jij misschien initiatiefnemer van een duurzaam project? BRES zet graag de spotlight op lokale energiehelden. Daarvoor hebben we een bijzondere prijs ontwikkeld, de 'Groene Parel.'

De 'Groene Parel' is een Bredase prijs voor gerealiseerde duurzame energieprojecten. De award is ontwerpen door Bredase kunstenares Elise le Pair en is een initiatief van BRES. De prijs heeft als doel om meer bekendheid te geven aan de vele mooie duurzame energieprojecten in Breda.

De 'Groene Parel' is een 'wisselprijs' en werd voor het eerst uitgereikt aan Windpark Hazeldonk. Daarna werd de prijs steeds doorgegeven tot het gerealiseerde zonnedak van AV Sprint. Welk project wordt de volgende winnaar? We zijn zeer benieuwd!

Wil jij een prijs winnen voor je duurzame project? Nomineer jezelf voor de 'Groene Parel'! Meld het bij ons aan!

 

Projecten Groene Parel

 Tuinhuis van Charlotte

Tuinhuis van Charlotte

Op woensdag 16 januari 2019 nam wethouder Paul de Beer de duurzaamheidsprijs Groene Parel in ontvangst. De gemeente ontving de prijs voor het gloednieuwe Tuinhuis van Charlotte bij Boerderij Wolfslaar dat volledig circulair is gebouwd. Paul de Beer ontving de prijs uit handen van Jos de Bondt. Zij nam het initiatief voor het project Princenstroom in Breda en ontving daarvoor vorige keer de prijs.

Lees meer

Zonnedak Princenstroom

Zonnedak Princenstroom

Op vrijdag 20 juli 2018 kreeg Jos de Bondt,  initiatiefneemster van collectief zonnedak Princenstroom, de Groene Parel uitgereikt. Dit was tijdens de opening van het collectieve zonnedak op de daken van winkelpanden in de Woonboulevard Breda.De Bondt ontving de prijs uit handen van Tonny van de Ven, die de parel in maart in ontvangst mocht nemen. 

Lees meer

Moerwijkzichtflat

Moerwijkzichtflat

Op 7 maart reikte BRES-directeur Wieke Bonthuis de prijs uit aan Tonny van de Ven, bestuursvoorzitter van wooncorporatie Alwel (voorheen Allee Wonen).  Alwel krijgt de prijs voor het verduurzamen van de Moerwijkzichtflat in de wijk Hoge Vucht in Breda. 

Lees meer

Zonnedak de Wetstraat

Zonnedak de Wetstraat

Op vrijdag 14 december ontvingen bewoners Anita van den Broek en Xander Beenhakkers de Groene Parel van Johan Janssen (Buurauto). Op het appartementencomplex waar zij wonen aan de Wetstraat liggen sinds kort zonnepanelen. 

Lees meer

Buurauto

Buurauto

Op dinsdag 10 oktober reikte BRES de duurzaamheidsprijs de Groene Parel uit aan Johan Janse, initiatiefnemer van Buurauto. Janse ontving de prijs uit handen van Gertjan Endedijk, directeur van de Nieuwe Veste. Hij kreeg de Groene Parel eerder voor het zonnedak dat op het dak van de Nieuwe Veste is gerealiseerd.

Lees meer

Zonneveste

Zonneveste

Tijdens de opening van Zonneveste op 21 juni, werd de Groene Parel uitgereikt door Ludo Ansems van ZonneWIJde. 

Lees meer

ZonneWIJde

ZonneWIJde

Tijdens de opening van ZonneWIJde werd op 18 juni 2017 de Groene Parel uitgereikt aan Edwin Waelput, een van de initiatiefnemers. "We hebben ZonneWIJde samen met onze partners en bewoners gerealiseerd." De prijs werd namens de vorige winnaar van de Groene Parel, Prime Pitch van zonnedak Donk!, uitgereikt door Anouk van BRES.

Lees meer

Zonnedak Donk!

Zonnedak Donk!

Studentenhuisvesting voorzien van groene stroom. Op dinsdag 9 mei vond in Breda de oplevering plaats van een zonnedak. Op het dak van ‘Donk!’, een woongebouw voor studentenhuisvesting aan de Donkvaart, zijn maar liefst 266 zonnepanelen geplaatst en in gebruik genomen.

Lees meer

Zonnedak AV Sprint

Zonnedak AV Sprint

Op de finaledag van de clubkampioenschappen op 25 september 2016 werd het in gebruik nemen van de zonnepanelen een zonnig feestje. Atletiekvereniging SPRINT ontving de 'Groene Parel' van Anouk van BRES namens, de vorige winnaars Sjoerd en Mieke van Dommelen, voor het installeren van zonnepanelen.

Lees meer

100e duurzame woning in Breda

100e duurzame woning in Breda

Niet alleen grote collectieve projecten, ook particulieren kunnen de 'Groene Parel' winnen! Sjoerd en Mieke van Dommelen wonnen de prijs voor het verduurzamen van hun woning. De glas-in-lood ramen van hun '30 woning zijn geisoleerd, de CV ketel is vervangen en ze hebben zonnepanelen laten plaatsen.

Lees meer

Zonnedak appartementencomplex 'Topaasstaete'

Zonnedak appartementencomplex 'Topaasstaete'

'In Breda is dit het eerste zonnedak van een Vereniging van Eigenaren.' vertelt Pieter de Leijer, voorzitter van Vereniging van Eigenaren (VvE) Topaasstaete. Nadat hij de 'Groene Parel' in ontvangst nam kwamen er veel VvE's met belangstelling naar hem toe. Samen met BRES heeft Pieter verschillende formules ontwikkeld voor VvE's die een zonnedak overwegen.

Lees meer

Zon op Jeugdland

Zon op Jeugdland

Energiecoöperatie Anneville, inwoners uit Ulvenhout, sportverenigingen in het park en Gemeente Breda maakten samen het zonnedak op Jeugdland mogelijk. In april werd het zonnedak officieel geopend door Paul de Beer en werd de 'Groene Parel' uitgereikt aan Energiecoöperatie Anneville.

Lees meer

Nul op de Meter - woning Doenradestraat

Nul op de Meter - woning Doenradestraat

Het is de eerste Nul-op-de-meter woning in Brabant én in 10 dagen tijd verbouwd tot energie neutraal. In maart is de 'Groene Parel' uitgereikt aan eigenaar Bram van Beek tijdens de feestelijke opening van de woning.

Lees meer

Windpark Hazeldonk

Windpark Hazeldonk

Op 29 januari 2016 is het windpark Hazeldonk officieel geopend door wethouder Paul de Beer, Pim de Ridder en Annemarie Spierings. De feestelijke bijeenkomst werd afgesloten met de uitreiking van de 'Groene Parel'.

Lees meer