Als zonnepanelen op je eigen dak niet kunnen omdat het dak verkeerd ligt, er te veel schaduw op de panelen valt, omdat je het niet mooi vindt of omdat je geen eigen dak hebt, kun je nog altijd meedoen aan collectieve zon-projecten.  BRES ontwikkelt een aantal van dit soort projecten, zoals Zonneveste en Princenstroom!

Zonneveste

Het pand van de Nieuwe Veste beschikt over een plat dak van ongeveer 4000 m2. Ideaal voor het plaatsen van 930 zonnepanelen! Installatiebedrijf  Hoppenbrouwers Techniek heeft de zonnepanelen op het dak gelegd. “Het mooie van ‘Zonneveste’ is dat we als lokale energiecoöperatie samen met de Nieuwe Veste en gemeente Breda het mogelijk hebben gemaakt voor Bredanaars om te investeren in een lokaal groen initiatief. BRES is eigenaar van het systeem en de groene stroom wordt rechtstreeks geleverd aan de Nieuwe Veste. Dat betekent ook een grote stap in de verduurzaming van het pand." legt Jan Schouw uit.

 

 Princenstroom

De Meubelboulevard heeft 3.500 m2 dakoppervlak beschikbaar gesteld waar het collectieve zonnedak 'Princenstroom' gerealiseerd gaat worden. Van de Blokker tot aan de McDonalds komen ongeveer 900 panelen te liggen. Deze gaan samen genoeg stroom opwekken voor ongeveer 90 huishoudens. 

We maken gebruik van de postcoderoosregeling. Die is bedoeld voor mensen die geen geschikt eigen dak hebben voor zonnepanelen. Zij kunnen een stukje zonnedak kopen en daarmee groene stroom opwekken. Van de energierekening thuis mogen ze de betaalde energiebelasting aftrekken over de hoeveelheid stroom die ze op het collectieve dak opwekken ('salderen'). 

Bewoners in Princenhage hebben als eersten de mogelijkheid gekregen zich in te schrijven voor Princenstroom. Op dit moment kunnen bewoners uit de postcodes 4811, 4812, 4815, 4839 en 4841 zich ook inschrijven! Klik hier voor meer info en aanmelden.