Frans Leerink over wonen

Bij huize Leerink in Bavel is er volop bedrijvigheid. Vier stuckadoors zijn bezig om alle buitenmuren van de woning van nieuw stuckwerk te voorzien. Ondanks dat Frans Leerink pas 80 jaar geworden is, heeft hem dat er niet van weerhouden om zijn huis te gaan verduurzamen. Hij heeft echt een gevoel voor een beter milieu en wat hij zelf kan doen pakt hij aan.

Samen met zijn vrouw woont hij in een vrijstaand huis uit 1973 in Bavel. Omdat zijn vrouw veel vanuit huis werkt, wilden ze graag meer ruimte en een serre aanbouwen. Dat was het moment waarop ze ook verder gingen nadenken. ‘Willen we nog lang in ons huis blijven wonen? En zo ja, hoe kunnen we voor meer comfort en een duurzaam gebruik zorgen? ‘We hadden al 24 zonnepanelen op het dak. Wat kunnen we nog meer doen?’, vroeg het stel zich af. ‘Alles begint met je huis heel goed te isoleren en tochtvrij maken’, vertelt Frans. ‘Ervoor zorgen dat je minder warmtevraag hebt. Verduurzamen is trouwens een goede investering, het is beter dan je geld op de bank laten staan’, vindt Frans. Via internet heeft hij zich goed verdiept in de mogelijkheden. Ook is hij gaan kijken bij energie-neutrale huizen. ‘Als ik het doe, dan doe ik het goed,’ zegt Frans.

Muur - en dakisolatie
’We hebben gekozen voor muur- en dakisolatie. Onze muren hebben een spouw die niet al te breed is. Daarom hebben we behalve voor nieuwe spouwmuurvulling, tevens gekozen voor isolerende platen die tegen de gevels geplaatst zijn. Ze zijn wel 15 cm dik en worden tegen de buitenkant van de gevels gelijmd. Tot aan de onderkant van het dak, zodat je geen kieren overhoudt. Want juist via kieren verlies je namelijk veel warmte. Vervolgens komen er drie lagen overheen. Eerst twee lagen met gaas, tenslotte wordt alles afgewerkt met stuck van korreltjes in de juiste kleur. Ons huis heeft een plat dak, daar liggen nu platen van 20 cm isolerend materiaal op - met een keurige afwatering naar de randen - zodat ook het dak goed geïsoleerd is,’ vertelt Frans.

Zonnepanelen, warmtepomppanelen en warmtepomp
‘Voor warm water en verwarming gaan we zorgen met zonnepanelen. Dit in combinatie met warmtepomppanelen die dienen als bron voor een warmtepomp. Met zo’n 40 zonnepanelen en 10 warmtepomppanelen op ons dak kunnen we genoeg stroom opwekken. We kunnen er warmte mee winnen uit de buitenlucht en uit licht.  Zowel diffuus licht als zonlicht. Er komen dus panelen bij. Wij hebben gekozen voor dit nieuwe warmtepompsysteem omdat het is onderzocht door de TU Delft, dat gaf ons veel vertrouwen.
Als de warmtepomp eenmaal is geïnstalleerd, kun je er subsidie voor aanvragen bij het Rijk. In het kader van de ISDE-regeling: de investeringssubsidie duurzame energie voor particulieren. Je hebt dan een verklaring nodig van een installateur. Deze moet aangeven dat er een goedgekeurde warmtepomp bij je is geplaatst.’

Tips
Frans heeft ook tips: ‘Kies voor een bedrijf dat veel ervaring heeft en dat eerst ter plekke komt kijken of je huis geschikt is. Check goed of de offerte echt het totale bedrag weergeeft, zonder subsidieaftrek.’

Met medewerking van Monique de Leeuw en Frans Leerink.