Michel Panis over wonen in een duurzaam gebouwd appartement

Energiecoach Michel heeft een hart voor duurzaamheid. Na zijn pensionering is hij zich er steeds actiever mee gaan bezighouden. Hij wil ook anderen inspireren en motiveren. Michel woont met zijn vriendin in de wijk IJpelaar in Breda. Hij kocht zijn huis in 2006 omdat het duurzaam gebouwd is.

 ‘Daar heb ik het huis bewust op uitgezocht’, vertelt Michel. ‘Het maakt deel uit van een hofje met 23 patiowoningen. Het is hier prettig wonen; er zijn genoeg mogelijkheden tot onderling contact, het is rustig en groen. Naast een eigen tuin, hebben we een gezamenlijke binnentuin en een ondergrondse parkeergarage. ’Als bestuurslid van de Vereniging van Eigenaren (VvE) van het hofje wil hij graag duurzame stappen zetten. Hij is ook energiecoach bij de coöperatie BRES. Verder is hij betrokken bij de pilot ‘IJpelaar van het gas los.’ Als je minder energie en geen aardgas wil gebruiken, dan moeten woningen goed geïsoleerd zijn. 

De hele buitenschil, zowel de muren, het dak als de vloer. ‘Ons huis is hier al op gebouwd, het is echt comfortabel, wij hebben nooit koude voeten. 
De buitenmuren zijn behoorlijk dik, wel 35 cm,’ legt Michel uit aan zijn keukentafel. ‘Ook hebben ze een goede spouwisolatie. De ramen in de muren aan de straatzijde zijn klein gehouden, omdat het daar winderig en koud  kan zijn. Onze tuin ligt in de luwte. Hier hebben we wel grote ramen en deuren, natuurlijk met HR-glas. Zo komt er toch veel licht ons huis binnen. Het dak en de vloer zijn prima geïsoleerd met piepschuim.
 
De aannemer heeft iedere woning verder voorzien van een mechanische ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Michel legt uit hoe dit systeem werkt: ‘De lucht die van buiten naar binnen komt, wordt eerst voorverwarmd. Hierdoor hoef je minder te stoken. In de zomer werkt het juist andersom, de lucht wordt eerst gekoeld. Zo is het nooit te warm in huis, het blijft aangenaam. Naast dit systeem hebben wij een kleine CV-ketel. Wij hoeven maar een korte periode te stoken, van half oktober tot half april. Wat ik trouwens ook doe is de thermostaat altijd één graad lager zetten. Dat scheelt ook op je rekening. Ik heb nu de helft minder stookkosten dan in mijn vorige huis, een woning uit de jaren dertig.’Michel is met de VvE bezig om een nieuwe stap te zetten. ‘Wij willen zelf onze energie gaan opwekken en zonnepanelen aanschaffen.

We hebben de financiële reserves, dus kunnen we die maar beter gebruiken. Ons doel is zoveel energie op te wekken, dat we onze gemeenschappelijke behoefte aan elektriciteit er mee kunnen dekken. Een collectieve investering in een warmtepomp is mogelijk een volgende stap. Samen is dat in ieder geval beter haalbaar en betaalbaar. Ik merk dat steeds meer VvE’s investeren in duurzaamheid, dat is mooi.’Als zijn vriendin ook met pensioen gaat willen ze kleiner gaan wonen in een appartement. Michel vertelt: ‘Wij hebben onze bovenverdieping dan eigenlijk niet meer nodig en er komen veel nieuwbouwwoningen bij in Breda.‘ Het nieuwe College van B&W wil in de komende vier jaar namelijk 6.000 woningen gaan bouwen, met name appartementen, volledig geïsoleerd (zowel koop, vrije sector huur als sociale woningbouw). Er zijn veel nieuwe ontwikkelingen gaande in de stad.’  
Door: Monique de Leeuw.