Johan Janse over het collectieve dak ZonneWijde in Breda

De ZonneWijde in Breda is met 7000 zonnepanelen de grootste zonneweide in Nederland binnen een stad, vertelt Johan Janse.In een wei waar eerst alleen wat onkruid groeide en waarmee verder niets gebeurde, wordt straks duurzame energie opgewekt. De grond wordt gehuurd van de gemeente, de locatie bevindt zich langs de Noordelijke rondweg bij de Steenakker, tegenover Praxis.

Het idee is voortgekomen uit een burgerinitiatief en zes jaar geleden gestart door Breda Duursaam.Inmiddels is het een zelfstandig project dat beheerd wordt door een coöperatie met de naam Coöperatie ZonneWijde ua. In totaal hebben 576 particulieren samen € 884.000 geïnvesteerd om het project mogelijk te maken. De meeste deelnemers komen uit Breda, maar er bleek interesse te zijn uit het hele land.

De daadwerkelijke bouw van de weide vol zonnepanelen duurt slechts zes weken, de meeste tijd is gaan zitten in uitwerken van het plan en het vinden van geschikte samenwerkingspartners.
De crowdfundingcampagne is uitgevoerd i.s.m. de organisatie Zonnepanelendelen uit Amsterdam. Er zijn nog meer partners gevonden om deel te nemen aan het project. Behalve de gemeente zijn Rabobank Breda en de groene energieleverancier Greenchoice betrokken. Hoppenbrouwers Techniek en VDL zijn de bedrijven die daadwerkelijk bouwen.

De coöperatie heeft de grond voor twintig jaar gehuurd van de gemeente. De zonnepanelen worden mobiel gelegd. Mocht er ooit een andere bestemming komen voor dit terrein, dan is de afspraak dat  de gemeente een andere  locatie aanwijst. De panelen kunnen dan gemakkelijk verplaatst worden.

Mensen konden al vanaf € 25 investeren in een zonobligatie. Na twintig jaar wordt het bedrag weer terugbetaald. Afhankelijk van de opbrengt aan energie is er jaarlijks een rendement van tussen de 2,5 en 6 %. Dit kan uitgekeerd worden als geldelijke vergoeding. Een andere optie is - mits men energie afneemt bij Green Choice - korting op de rekening.

Als dit project af is, gaat de coöperatie ook in gesprek met bedrijven die in de omgeving gevestigd zijn. Er zijn namelijk heel wat geschikte platte daken voor zonnepanelen. Ook daken van parkeergarages zijn een uitstekende mogelijkheid. ‘Onze droom is dat Breda dé zonnestad van Nederland wordt’, vertelt Johan enthousiast. Dat vraagt inspanning van alle partijen. Op andere plekken gebeurt er al veel op het gebied van duurzaamheid. Zo is men in Heerhugowaard  al bezig met de wijk van de toekomst. En ook in de provincies Limburg en Groningen is men heel actief.

In Breda staat alweer een nieuw plan op stapel: de Buurauto. Een elektrische auto die gedeeld wordt door een groep mensen die elkaar kennen. Zo is een veel efficiënter gebruik mogelijk. Als er namelijk meer dan 20.000 kilometer mee wordt gereden, is ie goedkoper dan een benzineauto. Zo zijn er ook nog veel minder auto’s op de weg. Het nieuwe doel van Johan Janse is driehonderd Buurauto’s op de weg in Breda.

Klik hier voor meer informatie over de ZonneWIJde

Klik hier voor meer informatie over Buurauto

Interview: Monique de Leeuw