Energiecoöperatie BRES verduurzaamt samen met bewoners van Breda en omstreken zoveel mogelijk woningen. Wat komt er zoal bij kijken? Het verhaal van Yoeri Schenau.

Toen Yoeri Schenau de knoop doorhakte om zijn huis te verduurzamen, gaf hem dat een goed gevoel. Yoeri vertelt: ‘Ik wil graag een positieve bijdrage leveren, zowel privé als in mijn werk. Het gaat er mij om zelf een keuze te maken en te handelen naar waar je voor staat. Over hoe vér we zouden gaan met verduurzamen, daar had ik thuis en met vrienden wel discussies over.

Je investeert in geld en tijd. Stapsgewijs hebben we in een paar jaar, met tussenpozen, het hele huis aangepakt. We hebben nu een veel comfortabeler huis en het is nog beter voor het klimaat ook! Ik merk dat ik ook mijn vrienden aan het denken heb gezet. Door er met anderen over te praten, kan je verschil maken.’

BRES verduurzaamt samen met bewoners zoveel mogelijk woningen. Wat komt er zoal bij kijken? Vandaag het verhaal van Frans Leerink.

Michel heeft een hart voor duurzaamheid. Na zijn pensionering is hij zich er steeds actiever mee gaan bezighouden. Hij wil ook anderen inspireren en motiveren.

Iedere maand interviewen we een Bredanaar die zijn of haar woning verduurzaamd heeft. In januari spraken we met Rogier Moers uit Prinsenbeek.

 

Jan Verhoeven woont met zijn gezin met twee kinderen in de wijk Brabantpark. Op het dak van hun eigen woning liggen sinds vier jaar maar liefst 36 zonnepanelen. 

Waarom heeft u zonnepanelen geplaatst?

‘Gezien de dalende rentes vond ik het beter om mijn geld aan zonnepanelen uit te geven dan het op de bank te laten staan. Het is een goede investering die je in ongeveer tien jaar terugverdient. 
Het dak van ons huis is er ook prima voor geschikt. Het is een plat dak op het zuiden gelegen, zonder dakkappellen. Ons dak biedt ruimte voor 12 x 3 panelen met een maximale vermogen van 9000 Wp.’

  

De ZonneWijde in Breda is met 7000 zonnepanelen de grootste zonneweide in Nederland binnen een stad, vertelt Johan Janse. Over drie à vier weken is dit grote project klaar. In een wei waar eerst alleen wat onkruid groeide en waarmee verder niets gebeurde, wordt straks duurzame energie opgewekt. De grond wordt gehuurd van de gemeente, de locatie bevindt zich langs de Noordelijke rondweg bij de Steenakker, tegenover Praxis.

Het idee is voortgekomen uit een burgerinitiatief en zes jaar geleden gestart door Breda Duursaam.
Inmiddels is het een zelfstandig project dat beheerd wordt door een coöperatie met de naam Coöperatie ZonneWijde ua. In totaal hebben 576 particulieren samen € 884.000 geïnvesteerd om het project mogelijk te maken. De meeste deelnemers komen uit Breda, maar er bleek interesse te zijn uit het hele land.