Interview: Duurzamer wonen in een pand uit 1915

Han Rijgersberg woont in de Burgemeester Passtoorsstraat in Breda. Hij heeft zonnepanelen laten leggen en veel kleine maatregelen genomen om duurzamer te wonen. Han vertelt: ‘Ik wek nu zelf duurzame energie op. Het bedrijf waar ik in eerste instantie informeerde naar de mogelijkheden vertelde me dat zonnepanelen leggen in onze straat niet mogelijk was. Later zag ik dat verschillende buren toch zonnepanelen op hun dak hadden. Ik heb me er opnieuw in verdiept en het bleek wel degelijk mogelijk om panelen te laten plaatsen, ook op het dak van ons huis uit 1915. Natuurlijk moet je de dakconstructie en de draagkracht altijd eerst goed laten checken door een deskundige.’

Advies op maat van een energiecoach
Han: ‘Als je begint met verduurzamen van je huis is een betrouwbaar advies dus echt heel belangrijk. Omdat ik eenmaal in de flow zat, wilde ik graag meer stappen zetten. Wij hadden een behoorlijk hoge energierekening, dat moest echt beter kunnen vond ik. Daarom heb ik een adviesgesprek en een warmtescan aangevraagd bij de Bredase Energie Coöperatie (BRES Breda). De coach heeft ons eerst veel vragen gesteld en kon zo direct al veel verbetertips geven, echt fantastisch. Aanvullend hebben wij gekozen voor het laten maken van een warmtescan, daarmee wordt zichtbaar gemaakt waar er warmte naar buiten lekt.

Meer wooncomfort
Han: ‘Het dak had ik al geïsoleerd, dat scheelt, maar op de infraroodfoto werd toch pijnlijk duidelijk dat er nog warmte naar buiten verdween. Door de 1-steensmuren verloren wij vooral warmte in ons huis. De coach heeft ons daarom geadviseerd om een folie aan te brengen. Je hebt tegenwoordig folie dat geschikt is om op de achterkant van radiatoren aan te brengen. Uit esthetisch oogpunt is dat prettig, want het is niet zichtbaar. Er zijn verschillende formaten verkrijgbaar, rollen van 50 of 60 cm. Ik heb het materiaal besteld en zelf aangebracht, dat ging heel goed.’
Han vervolgt: ‘Een ander advies van de energiecoach was om radiatorventilatoren aan te schaffen. Deze kun je bij een bouwmarkt kopen en zelf eenvoudig met magneetjes onder je radiatoren bevestigen. De ventilatoren zorgen voor een betere warmtespreiding in je kamer, doordat de lucht gaat circuleren. Wij hoeven nu onze verwarming minder hoog te zetten om toch een comfortabel warm gevoel te krijgen. Warme lucht stijgt naar boven en dat betekende vaak koude voeten. Je hebt natuurlijk eenmalig aanschafkosten, ik heb € 200,- uitgegeven voor ėėn ruimte. We besparen nu wel iedere maand op onze rekening, jaar in jaar uit.’

Inzicht in je energieverbruik
Een andere verbetertip van BRES was om de lampen te vervangen door LED-lampen, deze zijn verkrijgbaar in vele soorten en maten. Han: ‘Ik heb een wand met boekenkasten en TL-lampen, zelfs TL is tegenwoordig al in LED verkrijgbaar. Verder om een gordijn voor de voordeur te hangen tegen de tocht, dat blijkt een effectieve oplossing. En voortaan houden we in de nacht de thermostaat op 16 graden, anders moet de ketel de volgende dag te hard werken om het huis weer op temperatuur te krijgen, daarmee verbruik je veel energie. In de bouwmarkt heb ik op advies een stroomverbruikmeter aangeschaft. Hiermee kan ik via mijn telefoon meten hoeveel elektriciteit mijn verschillende apparaten verbruiken. Heel handig!

Energierekening omlaag gebracht
Met al deze kleine maatregelen besparen we nu enkele tientjes per maand en ik verwacht dat we de kosten nog verder omlaag kunnen brengen. Echt fijn! Ik hoor van veel andere mensen in mijn omgeving dat ze ook advies bij BRES vragen. Wij hebben geen subsidieaanvraag hoeven doen en de maatregelen heb ik zelf uit kunnen voeren. Het zijn leuke klusjes om te doen omdat je meteen resultaat ziet.’

Adviesgesprek aanvragen
Wil je jouw huis verduurzamen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Een energiecoach van de Bredase Energie Coöperatie (BRES) komt graag bij jou thuis om je van informatie te voorzien.
Doe je aanvraag op: 
https://bresbreda.nl/product/lidmaatschap-bres/