Onze energiecoach vertelt: Ger Koreman

Mensen waarderen het dat BRES een onafhankelijke partij is

Ger Koreman is in januari 2022 begonnen als energiecoach bij BRES. Naast de keukentafelgesprekken bij individuele huishoudens is hij beschikbaar voor Verenigingen van Eigenaren (VVE’s).
Ger: “Na een opleiding van een aantal weken ben ik meteen aan de slag gegaan en heb enorm positieve ervaringen. Het is fijn en om mensen direct advies te kunnen geven.

Ger is voorzitter van de VVE van het appartementencomplex waar hij woont. Samen met de bewoners heeft hij een verduurzamingsplan gemaakt en ervaring opgedaan. Tijdens zijn online zoektocht naar meer kennis over het verduurzamen van woningen kwam hij BRES tegen. Omdat hij graag meer wilde leren heeft hij zich aangemeld om energiecoach te worden.

Verduurzamingsplan voor de VVE
Wanneer Ger vertelt over de verduurzaming van zijn eigen VVE, ging dat niet makkelijk, maar ze hebben het wel voor elkaar gekregen: “Aanvankelijk stonden de bewoners van onze VVE niet te juichen om te gaan verduurzamen. De gemiddelde leeftijd is 80 jaar en het hoefde allemaal niet meer zo nodig. Bewoners gingen akkoord, als ze maar niet meer hoefden te gaan betalen. Uiteindelijk heeft iedereen wel geïnvesteerd, €30.000,-per woning. Nu zijn we beter af dan wanneer we ons geld hadden moeten reserveren voor een aanpak later in de tijd. Dan staat het tegen een lage rente op de bank. 
Ons plan is nu in de uitvoeringsfase. Wij hebben gekozen voor nieuwe kozijnen en HR++-glas, spouwmuurisolatie en zonnepanelen. Er was ook achterstallig onderhoud. Dus hebben we meteen ook de gevels laten reinigen. Dat is prettiger thuiskomen, je leefomgeving is belangrijk. Nu is iedereen is hartstikke blij. De kwaliteit van onze woningen is verbeterd en de energierekening valt straks veel lager uit.” 

BRES in de wijk
“BRES organiseert informatieavonden en komt met de Greenhopper in iedere wijk. Van bewoners hoor ik steeds vaker dat er ook behoefte is aan gezamenlijke keukentafelgesprekken met buren in een straat. Ik heb er al positieve ervaring mee opgedaan in de stad, bijvoorbeeld in de Cornelis Joosstraat en de Vuchtstraat. Mensen waarderen het dat BRES een onafhankelijke partij is. Het voordeel voor buren is dat ze vaak dezelfde belangen en vragen hebben. Voordeel is dat je zo de noodzakelijke veranderingen kan versnellen: BRES kan in één keer het verhaal doen. Het zou mooi zijn als we naast de individuele keukentafelgesprekken vaker deze straataanpak kunnen inzetten, naar mijn idee een waardevolle toevoeging.” aldus Ger.

Innoveren zit in het dna
Ger heeft een achtergrond in verschillende commerciële functies. Zo was hij o.a. als bedrijfsleider verantwoordelijk voor de verkoop van Vuilniswagens en Veegmachines bij Saval Kronenburg in Hedel. In deze rol kwam hij bij veel verschillende gemeenten in het land. In 1989 kiest hij ervoor om enerzijds als directeur bij Sulo (minicontainers) en als zelfstandig ondernemer verder te gaan. Hij begint het bedrijf HLC waarmee hij minicontainers voor afval bij de mensen thuis aflevert. Drie maanden na de start neemt de toenmalige minister het besluit voor de invoering van afvalscheiding. Daarmee maakt zijn bedrijf meteen een flinke sprong.

Persoonlijk contact bij BRES
In 2008 op 60-jarige leeftijd heb ik het bedrijf verkocht en ben nu vrijwilliger bij BRES. Het persoonlijke contact met mensen is fijn aan dit vrijwilligerswerk. Je kunt wat betekenen, sinds de energieprijzen omhoog gingen willen mensen liefst vandaag nog horen wat ze morgen kunnen doen. Dit ook tegen de achtergrond dat we een keer van het gas af moeten.

Tips van Ger:

  • Zet je leefklimaat op nummer 1.
  • Stel het niet uit om zonnepanelen aan te schaffen, je verdient ze in 2,5 jaar terug. En de salderingsregeling is nu nog van kracht. Dat betekent dat je wat je zelf niet gebruikt aan opgewekte energie kan terug leveren aan het elektriciteitsnet. Deze regeling wordt in 2025 afgebouwd.
  • Gebruik infraroodverwarming in ruimtes waar je maar tijdelijk gebruik van maakt zoals werkkamer en badkamer.

interview: Monique de Leeuw