Een jaren 30 woning verduurzamen? Bel de Bres energiecoach

Roel Verboven heeft een rijtjeshuis in de wijk Zandberg gekocht uit het bouwjaar 1929. Het huis moet nog helemaal verbouwd en verduurzaamd worden. Hoe pak je dat aan? De koop van zijn huis is nog maar net rond. Roel wil zoveel mogelijk zelf aanpakken en is volop aan het klussen. Toch maakt hij graag tijd vrij om zijn ervaringen te delen. Roel: ‘Online vond ik de Bredase Energie Coöperatie en ik heb een energiecoach aan huis laten komen. Tegen een kleine vergoeding krijg je advies. Met de energiecoach ben ik mijn nieuwe huis doorgelopen. Samen hebben we alles bekeken en zo werd duidelijk welke maatregelen ik kan nemen. ‘

Advies afgestemd op jouw situatie
Roel: ’Ik wist al wel het een en ander over verduurzamen, online kun je ook best wat informatie vinden. Maar het is toch belangrijk om een persoonlijk en onafhankelijk advies te krijgen. Een advies dat goed op jouw eigen situatie is afgestemd. Om een voorbeeld te noemen: veel rekenmodellen gaan uit van gezinssituaties, terwijl er ook veel 1-persoonhuishoudens zijn in Nederland.’ Dat geldt ook voor Roel. Hij zegt: ‘Om die reden is voor mij een CV-ketel plaatsen qua kosten misschien efficiënter dan het laten installeren van een warmtepomp. Voor mij was dat in ieder geval een punt om kritisch te bekijken. Maar ik wil uiteindelijk gaan voor een all electric warmtepomp.’ Een hybride warmtepomp is een andere een mogelijkheid. Dat is een systeem waarbij een CV-ketel en warmtepomp gecombineerd worden. Met een warmtepomp vermindert het gasverbruik aanzienlijk, het elektriciteitsverbruik neemt wel toe. De CO2-uitstoot van de woning daalt en dat is beter voor het klimaat.

Subsidieregelingen
Het huis van Roel had alleen drie gaskachels voor verwarming en dubbel glas. Roel: ‘Ik wil verduurzamen om de rekening omlaag te brengen. Energie zal in de toekomst alleen maar duurder worden denk ik. Ik wist te weinig van alle subsidieregelingen die er zijn, vanuit de gemeente en landelijk. De coach heeft me daar meer informatie over gegeven. Voor subsidie van de gemeente kom ik helaas niet in aanmerking omdat ik zelf klus. Veel gemeenten bieden ook subsidiemogelijkheden voor de doe-het-zelvers, in Breda is dat niet het geval. Ik kom dus uit bij de landelijke subsidieregelingen. Een aantrekkelijk bedrag van de kosten voor de warmtepomp krijg ik terug. Landelijke subsidie is nog gunstiger als je meerdere maatregelen neemt.’

Advies bij keuzes voor aannemers
‘De energiecoach heeft ook namen van aannemers aangedragen voor werkzaamheden die ik niet zelf kan uitvoeren. Dat is waardevol. Er is veel op de markt, hoe maak je keuzes uit al het online aanbod? Ook als het om producten gaat zijn er keuzes te maken. Bij isoleren bijvoorbeeld. In de jaren 30 was het niet gebruikelijk om met spouwmuren te bouwen, toch heb ik in mijn huis een spouwmuur ontdekt. Hoe ga ik die isoleren? Voor muurisolatie zijn veel verschillende soorten materialen beschikbaar: glaswol, vlokken, cellulose. Muren zonder spouw kun je zowel vanuit binnen als aan de buitenkant isoleren. Wat is de beste manier? Het is goed om advies te vragen.’

Stap voor stap
‘Mijn aanpak is om eerst de ruimtes in huis te veranderen naar mijn wensen. Zo ik wil van verschillende kleine kamers een grotere ruimte maken. Nu ben ik aan het slopen. Vervolgens komen het opbouwen en isoleren aan bod. En dan de installatie van de warmtepomp voor de verwarming en warm tapwater. Ook schaf ik een aantal zonnepanelen aan, passend  bij mijn verbruik. Mijn doelstelling is: wat ik zelf opwek ook zelf verbruiken.
Ik vind het leuk en leerzaam om bezig te zijn met het verbeteren en verduurzamen van mijn huis.  De energiecoach helpt om keuzes te maken of kan bevestiging geven dat je op de goede weg zit. Buurtbewoners zijn nieuwsgierig en geïnteresseerd merk ik. Ik houd een Instagrampagina bij over mijn werkzaamheden en krijg vragen of mensen komen een kijkje nemen.’

Tips van Roel:
Kijk goed naar je persoonlijke situatie
Ben creatief en kritisch in je keuzes
Laat je adviseren
De verduurzamingswerkzaamheden van Roel volgen? Kijk op zijn Instagrampagina brenovatie

Wilt u ook graag advies van een energiecoach aan huis? Dan kunt u hier uw aanvraag doen.

Geschreven door onze gezellige reporter Monique