Op dinsdag 10 oktober reikte BRES de duurzaamheidsprijs de Groene Parel uit aan Johan Janse, initiatiefnemer van Buurauto. Janse ontving de prijs uit handen van Gertjan Endedijk, directeur van de Nieuwe Veste. Hij kreeg de Groene Parel eerder voor het zonnedak dat op het dak van de Nieuwe Veste is gerealiseerd.


Deelmobiliteit is niet van de toekomst, maar van nu.  

Of we nu gehecht zijn aan onze auto of niet, onze mobiliteit verandert. Dat is geen vraag meer, maar een gegeven. De klimaatafspraken vragen om daadkracht. De techniek, kennis en de wil zijn er. Nu is het een kwestie van doen. Vaker OV gebruiken, fietsen of lopen. Soms heb je een auto nodig. Oplossingen zijn elektrisch rijden en auto’s delen. We gaan van bezit naar gebruik. Dat was de boodschap van de sprekers tijdens de uitreiking van de Groene Parel op de Dag van de Duurzaamheid.  

Buurauto, wat zijn de voordelen?
Een elektrische auto delen met je buren. Dat heeft flink wat voordelen. Alleen auto rijden wanneer het nodig is. Verbeteren van het milieu. Goed omgaan met de schaarse openbare ruimte. Van belang omdat een snelle verstedelijking plaatsvindt. Steeds meer mensen wonen in een stad. Dat betekent meer stenen, meer auto’s, meer asfalt. Eén deelauto vervangt tien auto’s. Dan is er aanzienlijk minder parkeerruimte nodig. Dat geeft ruimte aan andere mogelijkheden als meer groen.

Hoe werkt Buurauto?
Een aantal huishoudens sluit een contract af met Buurauto. Deelnemers rijden al een elektrische auto vanaf 95 euro per maand inclusief gratis stroom. Buurtauto levert de auto en parkeerplaats met laadpaal. Naar afschrijving, onderhoud, verzekeringen en wegenbelasting heb je geen omkijken meer. Met de Buurtauto-app kun je met je mobiel de auto gemakkelijk reserveren, openen en sluiten. Janse wil op een sociale manier invulling geven aan deelmobiliteit, daarbij liefst een organisatievorm opzetten waarbij klanten zelf mee kunnen beslissen (coöperatieve vereniging).

Doe mee en vertel het je buren.
Op 10 oktober werd in Breda de tiende Buurauto in gebruik genomen. Mensen konden kennismaken en meerijden. Er zal nog meer voorlichting gegeven worden in buurten. Wethouder Paul de Beer sprak de wens uit dat het project Buurtauto zich snel over de stad verspreidt.
Behalve in Breda rijden er al Buurauto’s in Rotterdam en Amersfoort. Als volgende stap wil Janse uitbreiden naar Amsterdam en Den Haag. Het doel is 100 tot 300 deelauto’s per stad in Nederland. Dit leidt tot 10% minder auto’s op de weg.

Auto’s recyclen, het kan.
De uitreiking van de Groene Parel vond plaats bij autobedrijf Renova in Breda. Zij presenteerden die dag een BMW i3, een elektrische auto die voor 90% te recyclen is. Wethouder Boaz Adank (Economische Zaken, Mobiliteit, Openbare Ruimte) onthulde de nieuwe BMW Buurauto.

Meer weten over Buurauto?
Kijk op www.buurauto.nl/breda of bel Johan Janse op 06 13853237 /033 8871622.

Tekst: Monique de Leeuw
Foto: Nel Oomen

.