Bewoner Hans van Mensvoort: ‘Tegelijkertijd grote en kleine projecten realiseren.’

Hans van Mensvoort en zijn vrouw Natascha Dontsova wonen met hun twee kinderen in de wijk Brabantpark aan de Beverweg. Hun woning dateert uit de jaren vijftig. Hans is actief BRES-lid.
Tijdens zijn speurtocht naar hoe hun huis te verduurzamen kwam hij in contact met de coöperatie.

 

Informatieavond van BRES
Afgelopen voorjaar organiseerde Hans i.s.m. BRES een informatieavond voor buurtbewoners over besparing en opwekking van energie. Welke mix aan besparende maatregelen kun je nemen en welke subsidiemogelijkheden zijn er? Deze vragen kwamen aan bod en werden beantwoord door een deskundige van BRES. Hans vertelt: ‘Als individu kom je niet zo gemakkelijk aan die informatie, bedrijven bieden vaak maar een deeloplossing. Het was fijn om op deze manier meer te weten te komen. Zo’n informatieavond brengt discussie en bewustwording op gang. Het is ook nog eens goed voor de sociale contacten, je leert elkaar beter kennen in de buurt.’

Grote projecten én actieve burgers
Hans: ‘Mijn belangrijkste boodschap is dat we én/én moeten doen. Grote projecten met zon en wind zien te realiseren is erg belangrijk, maar kijk als burger ook kritisch naar je eigen gedrag. Wat kun je zelf thuis doen? We kunnen betekenis hebben door minder energie te verbruiken. Aanpassingen aan je huis zijn daarom ook belangrijk.

Energie besparen
Zelf hebben Hans en Natascha inmiddels al het nodige gedaan. Zo hebben ze de het dak en de spouwmuren van hun huis geïsoleerd, stalen kozijnen vervangen, ramen van dubbel glas voorzien, kieren opgespoord en gedicht en deels vloerverwarming aangebracht. Nu ligt er een offerte voor zonnepanelen en oriënteren ze zich op een (lucht)warmtepompsysteem.

Gasverbruik terugdringen
Net als veel andere gemeenten wil ook Breda het verbruik van gas terugdringen. Op 8 maart hebben de Rijksoverheid, VNG en een aantal gemeenten, waaronder Breda, een Green Deal gesloten over de aanpak daarvan.
Hans en Natascha willen in hun huis graag een (lucht)warmtepomp laten aanbrengen. Het systeem haalt energie uit de buitenlucht waarmee de binnenruimte verwarmd wordt. Dit in combinatie met een kleine CV-ketel, om te kunnen bij verwarmen als het echt koud is. Met aftrek van subsidie komen de kosten hiervoor op zo’n €7.000,-.

Zonnepark in Tsjernobyl
Hans is werkzaam bij de Veiligheidsregio Midden - en West-Brabant. Eind juni maakt hij met een aantal collega’s een studiereis naar Tsjernobyl en Kiev in de Oekraïne. In 1986 vond bij Tsjernobyl een ernstige kernramp plaats. In Oekraïne bestaat nu het idee om in dit gebied een groot zonnepark aan te leggen. Dat zou een positieve draai kunnen geven aan de ramp. Juist op deze plek weer energie opwekken, op een veilige manier.

Besef van urgentie
Hans: ‘Ik merk dat steeds meer mensen ervan overtuigd zijn geraakt dat duurzaamheid noodzaak is. We zijn op een kantelpunt aangekomen in de wereld, bedrijven en burgers beseffen dat heel goed.’

 

Tekst: Monique de Leeuw

Foto: Nel Oomen