Veelgestelde vragen tijdens informatieavonden

Deze vragen zijn gesteld tijdens een informatieavond, waarin meer is gesproken over de persoonlijke situaties van de vragensteller. De antwoorden zijn daarom niet per definitie voor ieder huishouden de beste oplossing. Het blijft verstandig om de informatie altijd af te zetten tegen uw eigen situatie, energieverbruik en uw woning. 

Vraag: Krijg je door isolatie geen verstikking in je huis?
Antwoord:  Goede ventilatie is altijd belangrijk voor een gezonde binnenlucht. Dat kan op de ouderwetse natuurlijke manier, door dagelijks uw ramen en deuren een tijd open te zetten. 
Of met een mechanisch systeem.

Vraag: Welk ventilatiesysteem is aan te raden?
Momenteel wordt veel gebruik gemaakt van WTW-systemen. Dat staat voor warmte-terugwin-systemen. Dit systeem haalt lucht van buiten naar binnen en verwarmt de lucht eerst voor. In de zomer kan dit systeem de lucht juist koelen, prettig bij hitteperioden. 

Vraag: Als ik het overschot van mijn met zonnepanelen opgewekte energie niet terug naar het net kan leveren, wat kan ik dan doen?
Antwoord:  Het advies is om niet meer zonnepanelen aan te schaffen dan past bij uw eigen verbruik. De zelf opgewekte energie  kunt u eventueel ook voor een elektrische auto gebruiken.

Vraag: Kan ik zelf opgewekte energie in de zomer ook in de winter gebruiken en hoe? 
Antwoord: U kunt alle energie die u zelf opwekt opslaan op een zoutwaterbatterij.

Vraag: Als iedereen van het gas af is heb je dan nog vloerverwarming nodig?
Antwoord:  Nee, dat is niet nodig.  Denk aan infraroodverwarming. Dat is elektrische en op personen gerichte warmte.  Het zijn panelen die u aan het plafond of aan de wand kunt hangen of op een verplaatsbaar statief zetten.  Ze zijn verkrijgbaar in allerlei formaten en  kleuren. U kunt ze zelfs krijgen met een print van een eigen foto erop afgebeeld.

Vraag: Hoeveel elektriciteit verbruikt een warmtepomp?
Antwoord: Ongeveer 10%  tot 20% elektriciteit en 80% tot  90% van een duurzame bron. Het elektrisch element dat in het apparaat zit is bedoeld voor noodgevallen. Het advies is om dit element uit te zetten.

Vraag: Wat is het kostenplaatje van dakisolatie? 
Antwoord: Als u aan de buitenkant het dakwil  isoleren moet u nu denken aan ongeveer € 25,- per vierkante meter. Wilt u ook een sedumdak denk dan aan € 100,-. Houd er rekening mee dat in de huidige markt de prijzen snel veranderen.

Vraag: Nemen de plantjes op een  groen dak ook COop?
Antwoord: Ja zeker, deze plantjes nemen CO2 op . Breda heeft een subsidie voor burgers die aan de slag gaan met het aanleggen van een groen dak. De gemeente Breda stimuleert meer groen in de stad, wil graag een stad in een park zijn. 

Vraag; Hoe betaal ik het? 
Antwoord: Er zijn verschillende mogelijkheden voor ondersteuning en subsidies. BRES kan helpen bij het maken van een goed verduurzamingsplan voor uw huis. Op basis van een dergelijk plan geeft een aantal grote banken korting op de rente die u betaalt. Kijk ook naar de verschillende subsiemogelijkheden.

Subsidiemogelijkheden 

Woonwijs Breda
De overheid wil burgers stimuleren om te verduurzamen en biedt diverse subsidiemogelijkheden. U vindt veel informatie hierover op de website van het energieloket Woonwijs Breda: https://woonwijsbreda.nl/financiering/ 

Groene Lening 
De landelijke overheid heeft gemeenten geld gegeven om inwoners te kunnen helpen. Mensen met een laag inkomen kunnen in Breda een Groene Lening aanvragen. Meer informatie hierover vindt u hier: https://woonwijsbreda.nl/financiering/groene-lening/

Landelijk
Op de landelijke website van RVO is veel informatie over financiering te vinden. Ook voor bedrijven: www.rvo.nl