Onze energiecoach vertelt: Rien Naalden

Warme voeten en een koel hoofd

‘Wij hoeven bijna niet meer te stoken in ons huis’, vertelt Rien Naalden. Rien is energiecoach bij BRES en geeft adviezen bij mensen aan huis. Thuis heeft hij er echt een sport van gemaakt om zo min mogelijk gas te verbruiken en heeft zelf zijn huurhuis verduurzaamd. Enthousiast springt hij tijdens het gesprek steeds op om iets te laten zien. Te zien is er genoeg. Op bijna iedere plek in huis heeft hij wel iets gedaan om minder gas te verbruiken, van de woonkamer, keuken, gang, hal en trappenhuis, badkamer tot atelier. Samen met zijn partner – kunstenaar Franka Wolke – woont Rien in een huurhuis van drie verdiepingen met op de begane grond een atelier. Ze wonen dichtbij het centrum van Breda. Het huis stamt uit 1901 en is in 1985 gerenoveerd en heel goed geïsoleerd.

Waarom ben je energiecoach geworden bij BRES?
‘Omdat ik het heel erg leuk vind om mensen te helpen. De wil om te verduurzamen is er bij veel mensen. Vaak zijn ze al op een informatieavond van BRES of in de Greenhopper geweest. Als je bij mensen thuis komt zijn ze al gemotiveerd. Ze willen graag weten wat ze in hun eigen huis kunnen doen. Sommige mensen hebben al van alles gedaan. Bij hen gaat het vaak alleen nog om de bevestiging dat ze het goed hebben aangepakt.
Van oorsprong ben ik interieurarchitect. In mijn vak kwam ik al bij mensen thuis om advies te geven. Nu ben ik met pensioen en heb veel tijd. Het voelde als een logische stap voor mij om energiecoach te worden. Eerst heb ik van BRES een training gekregen van vijf dagdelen. Vervolgens ga je altijd een aantal keer met een ervaren coach mee naar de Keukentafelgesprekken. Zo ben je voorbereid.
Ik probeer mensen zo goed mogelijk te helpen. Ieder huis, iedere situatie is anders. Soms krijg ik weleens een vraag waar ik niet direct het antwoord op weet, dan zoek ik het later thuis op. En geef  ik per mail nog door waar de informatie te vinden is. Mensen mogen mij ook altijd mailen met vragen na het gesprek. Laatst heb ik mensen met dezelfde specifieke vraag met elkaar in contact gebracht, dat werkte ook goed.’

Welke vragen krijg je het meest?
‘De meest gestelde is de algemene vraag: Wat kunnen we doen? Vaak vertellen mensen dat ze ergens kou voelen in hun huis. De energiecoaches van BRES kunnen een warmtecamera meenemen en scans maken. Zo brengen we in beeld waar er warmte weglekt. Dan weet je welke maatregelen je het beste kan nemen.
Veel vragen gaan ook over het aanschaffen van zonnepanelen. Ik vertel hoe je kan onderzoeken of je huis geschikt is voor zonnepanelen. Op de website Woonwijs Breda vind je daarvoor een online hulpmiddel,  je kunt er de Solarcheck doen. Link: https://woonwijsbreda.nl/digitale-tools
De volgende stap is het aanvragen van een offerte bij een leverancier om precieze informatie te krijgen. Soms blijven mensen toch huiverig om de stap te zetten. BRES organiseert ieder jaar een collectieve inkoopactie van zonnepanelen in een wijk. Als je daaraan meedoet regelt BRES alles voor je.
Vragen over warmtepompen nemen toe. Daarbij verwijs ik o.a. ook naar websites voor meer informatie. De organisatie Milieu Centraal heeft bijvoorbeeld een tool om eerst te checken of je huis geschikt is voor een warmtepomp.’

Over welke maatregelen in je eigen huis ben je het meest tevreden?
‘Wij hebben een gaskachel, we vinden het gezellig om daarbij te zitten. Een aantal jaar geleden is het glas vervangen van dubbelglas naar HR ++. Wij hebben veel ramen in de woonkamer, de zon schijnt binnen en we hoeven nu nog maar weinig te stoken. Met dat nieuwe glas hoeft ook in de slaapkamer geen verwarming meer aan, eventueel gebruik je een elektrische deken. Veel mensen denken wel goed te zitten met dubbelglas en weten niet dat HR++ de nieuwe norm is.
Verder is de aanschaf van infraroodpanelen een goede keuze voor ons geweest. Deze witte panelen kun je aan het plafond of op een muur hangen. Ik heb ze op een statief geplaatst zodat ze verplaatsbaar zijn. Onder mijn bureau staat er een, zo heb ik altijd warme voeten en een koel hoofd. Ook in de keuken en het atelier hebben we een verplaatsbaar infraroodpaneel voor gerichte warmte.

Ons gasfornuis hoeft niet meer aan, want we hebben we een inductieplaat aangeschaft. Onze plaat is compact en heeft één zone (formaat 30 x 39 cm). Deze past goed op ons aanrecht en is eenvoudig te plaatsen, je steekt de stekker in een stopcontact en bent klaar. Ik wist niet hoe we het zouden vinden om te koken zonder gas, maar dit bevalt prima. We koken in één pan, de groente gaat dan in een stoommandje. Voor kleine porties gebruiken we een airfryer i.p.v. een oven of magnetron. Dat apparaat is veel kleiner, is eerder op temperatuur en verbruikt daardoor minder stroom. De airfryer gebruiken we bijvoorbeeld voor vegetarische kroketten. Die zijn trouwens heerlijk, je hebt veel smakelijke vleesvervangers tegenwoordig.

Om minder stroom te verbruiken hebben we sowieso kleinere apparaten aangeschaft, zoals een kleinere computer. Apparaten als tv, video hebben we aangesloten op een stekkerdoos die je altijd kan uitzetten. Dat doe ik iedere avond.’

Besparing op de energierekening
‘Onze energiemaatschappij Greenchoice meldde ons dat we het afgelopen jaar minder gas hebben verbruikt en wat meer elektriciteit. We willen de mogelijkheid om gas te gebruiken nog open houden. Daarom zijn we nog niet losgekoppeld van gas. Dat betekent wel dat we nog vaste lasten betalen voor de gasaansluiting. Elektriciteit is goedkoper dan gas, met al onze maatregelen besparen we toch op onze rekening.’

Tips van Rien

  • Dubbelglas vervangen door HR++ glas.
  • Infraroodverwarmingspanelen aanschaffen.
    Rien betaalde €269,- per paneel bij leverancier Heatxl.
  • Tochtdeur plaatsen in de hal na de voordeur
  • Verlichting die reageert op beweging in hal en gangen.
  • Ledlampen en tochtstrips aanbrengen.
  • Gordijn in het trapgat naar de verdieping hangen.
  • Inzetraam plaatsen voor het zolderraam.
  • Kleinere elektrische apparaten aanschaffen als tv, koelkast, wasmachine.
  • Apparaten in een stekkerdoos die uit s’avonds uit kan.
  • Koken op een inductieplaat.
  • Airfryer gebruiken i.p.v. een oven of magnetron voor kleine porties.


Interview: Monique de Leeuw.