“Het is belangrijk dat duurzame energie lokaal wordt opgewekt en samen kiezen om alle woningen in Breda te verduurzamen met behoud van comfort en veiligheid”. - Paul Feitsma

We ontmoeten Paul Feitsma in zijn huis aan de Bernardsingel (Boeimeer). Paul is werkzaam geweest bij een energiemaatschappij, hierdoor is zijn interesse ontstaan op het gebied van energie en met name duurzame energie. Nu hij samen met zijn vriendin en zoontje in een eigen huis woont, is hij meer bewust geworden van zijn energieverbruik en vindt hij het een sport om duurzame oplossingen te bedenken en ook investeringen te doen zodat zijn huis duurzamer, comfortabeler en veiliger wordt.

 

Inzicht

Trots vertelt Paul over zijn slimme thermostaat, de Toon. Hierdoor kan iedereen in huis makkelijk aflezen hoeveel energie op dit moment wordt gebruikt. Hij kan zelfs op afstand zijn verwarming aan of uit zetten. Naast een mooi gadget heeft dit ook veel inzicht gegeven in het energieverbruik, wat geleid heeft tot energiebesparing. Dat smaakt naar meer.

 

 

Besparingen

De vorige bewoners hadden de jaren 30 woning al behoorlijk aangepakt; dubbel glas, isolatie en een goed geïsoleerde uitbouw zorgen voor het nodige comfort. Gelukkig was er nog wel wat te verbeteren. Het glas-in-lood in de voordeur moest nog in dubbelglas geplaatst worden, waardoor het nu een stuk minder tocht in de gang. Douchen doen we met een waterbesparende douchekop. Dit bespaart ons elke dag een halve kuub gas (100 euro per jaar). De verlichting in de badkamer en keuken bleken 500 watt aan halogeenlampjes te zijn. Dit heb ik vervangen door LED verlichting, wat toch gauw al 100 euro per jaar bespaart. De Cv-ketel bleek de hele dag water rond te pompen, net als de vloerverwarming. Met behulp van het omzetten van een schakelaartje en het aanbrengen van een pompschakelaar wordt het water nu alleen nog rond gepompt als de verwarming brandt. 60 Watt 24/7 is toch al gauw 125 euro op jaarbasis!

Daarnaast zijn alle verwarmingsbuizen geïsoleerd en alle deuren en ramen voorzien van tochtstrips. Mijn koelkast bleek 1,25 KWh per dag te verbruiken. Toen ik hem had ontdooid en ijsvrij had gemaakt was dit nog maar de helft! Kortom, er zijn genoeg mogelijkheden om te besparen op je energierekening.

 

Vervolgstappen

Paul heeft geïnvesteerd in windmolenpark Hazeldonk. Dat is een andere manier om je energierekening omlaag te krijgen. Het rendement van 6% is een stuk meer dan op je bankrekening. Verder heeft Paul nog allerlei plannen om zijn huis verder te verduurzamen. Hij vraagt zich hardop af of het mogelijk is om het huis energieneutraal te maken; 0 op de meter in een jaren 30 woning klinkt goed! Paul heeft al wat ideeën om zijn huis verder te verduurzamen. Zonnepanelen op het dak, vloer- en spouwmuur isolatie, waterzijdig inregelen van je CV? Wat is er allemaal mogelijk? Paul is lid geworden van de BRES om dit verder uit te zoeken, misschien wel in een werkgroepje of zo.

 

Toekomstdromen

Hoe mooi zou het zijn als Nederland zonder Gronings of Russisch gas zou kunnen? Die politieke afhankelijkheid is alleen maar onhandig. Paul droomt over een volledig elektrisch energienetwerk. Hij ziet zichzelf al rondrijden in een Tesla.

 

Verdere tips

• Eet lokaal, gezond en biologisch! Met gezond eten ben je al op de helft, hiermee investeer in jezelf en in je omgeving, hij en zijn gezin doen dit door wekelijks bij een afhaalpunt in de buurt een biologisch groente/fruit en kaaspakket van de Beukenhof (biologische zorgboerderij) op te halen.

• Ga in de winter op vakantie en zo bespaar je op je energierekening thuis in je huis.