Als zonnepanelen op je eigen dak niet kunnen omdat het dak verkeerd ligt, er te veel schaduw op de panelen valt, omdat je het niet mooi vindt of omdat je geen eigen dak hebt, kun je nog altijd meedoen aan collectieve zon-projecten.  BRES ontwikkelt een aantal van dit soort projecten, zoals Zonneveste en Princenstroom!

Princenstroom

Op donderdag 8 september vond de eerste informatiebijeenkomst plaats over de grote zonnecentrale die begin 2017 gebouwd wordt op een deel van het dak van de Meubelboulevard. Deze zonnecentrale gaat Princenstroom heten en is een aantrekkelijke investering voor bewoners van postcodegebied 4813 en 4814. De centrale kan ongeveer 90 huishoudens van groene stroom gaan voorzien.

Postcoderoos aantrekkelijk

Patrick Bogerd van Duurzaam Dorp trapte af met een korte inleiding over de activiteiten van deze werkgroep. De ontwikkeling van de nieuwe zonnecentrale hoort hier nu ook bij. Energie coöperatie Bres ondersteunt bij de technische, juridische en financiële zaken. Jan Schouw van Bres vertelde hoe het postcoderoossysteem werkt en wat de pluspunten zijn ten opzichte van zonnepanelen op je eigen dak. Als je voor 1.000 euro panelen koopt is het jaarlijkse voordeel ongeveer 125 euro. Goed voor het milieu en voor je portemonnee, concludeerde hij.

De ongeveer 40 belangstellenden die zich verzamelden in de Johanneskerk stelden veel goede, kritische vragen. Vrijwel iedereen vulde het informatieformulier in waarop ze konden aangeven voor welk bedrag zij panelen zouden willen kopen. De officiële intekening gaat spoedig open als alle formaliteiten geregeld zijn in goed overleg met de bewoners.